Guía para realizar encuestas de inclusión digital en municipios


Guia per realitzar enquestes d'inclusió digital en municipis

28/06/2024 

La Fundació Ferrer i Guàrdia ha col·laborat en l'elaboració de l'informe "Com crear enquestes d'inclusió digital en municipis". L'objectiu ha estat definir i consensuar els aspectes clau en els estudis locals de caràcter quantitatiu sobre bretxa digital.

En la realització d'aquesta guia, impulsada per Mobile World Capital Barcelona i redactada per la Universitat Oberta de Catalunya, hi han participat també l'Ajuntament de Barcelona, l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat, l'Ajuntament de Mataró, la Generalitat de Catalunya, Barcelona Activa i l'Institut Opinòmetre . 

Les enquestes d'inclusió digital contribueixen a ajudar les administracions públiques a abordar la bretxa digital i promoure la inclusió digital als seus municipis. 

 

L'avaluació de la Bretxa Digital

Aquesta guia pràctica ofereix una metodologia amb exemples concrets per desenvolupar enquestes que avaluïn la inclusió digital de la ciutadania a partir de la recopilació de dades precises i representatives. Aquest diagnòstic permet orientar polítiques públiques, dissenyar accions adaptades a les necessitats reals i tenir en compte totes les dimensions (accés, ús i aprofitament). 

Està destinada principalment a:

  • Administració pública municipal, perquè puguin implementar polítiques efectives d'inclusió digital.

  • Entitats locals: per entendre millor les necessitats tecnològiques de la seva comunitat.

  • Investigadors i estudiants interessats a estudiar i abordar la bretxa digital en els seus entorns. 

Amb aquesta guia, les administracions públiques poden identificar quins són els col·lectius poblacionals que es troben en situació de desigualtat digital des de la perspectiva d'accés, ús i aprofitament, així com de relació amb l'Administració digital; dissenyar polítiques basades en dades sòlides i representatives; així com promoure la inclusió digital a través programes específics per millorar les bretxes sociodigitals en totes les seves dimensions.

Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia reivindiquem que el coneixement és clau per a la promoció de la inclusió digital i la planificació estratègica de polítiques en l'àmbit de les tecnologies digitals. En les passades edicions de l'Enquesta sobre Bretxa Digital hem contribuït a l'obtenció de dades primàries les bretxes digitals en relació amb la implantació de l'administració digital i a l'anàlisi de les desigualtats sociodigitals, l'exclusió digital i els efectes de la transformació digital dels col·lectius vulnerables. Persones expertes en digitalització van subscriure aquest manifiest pper desenvolupar estratègies d'inclusió digital


DESCARREGAR GUIA


Més informació:


Subscríbete a nuestra newsletter

Mantente al día de todas nuestras novedades, publicaciones y eventos.

Últimas noticias

Su fragmento dinámico se mostrará aquí... Este mensaje se muestra porque no proporcionó tanto un filtro como una plantilla para usar.