La Fundació Ferrer i Guàrdia, entitat sense ànim de lucre que des de 1987 treballa en l'àmbit de la joventut, l'educació, la participació democràtica, la ciutadania europea i les polítiques públiques, reclama als nous membres del Govern de l'Estat que compleixin amb les seves promeses electorals referents a la denúncia del Concordat de l'any 1979 entre l'Estat espanyol amb la Santa Seu. L'entitat, que ha defensat des del seu naixement la laïcitat, exposa i denuncia els privilegis de l'Església Catòlica derivats de l'acord referent a l'àmbit econòmic, jurídic, educatiu i cultural.

En el text de formació de govern entre el partit socialista i el grup confederal de Podemos s'anuncien mesures relacionades amb la derogació de la LOMCE i la conseqüent no obligatorietat de l'assignatura de religió; la creació d'una nova Llei de Llibertat de Consciència que garanteixi la laïcitat de l'Estat i la seva neutralitat amb totes les confessions religioses; i la recuperació dels béns immatriculats indegudament per l'Església Catòlica.

Tot i això, l'entitat insta al govern a complir amb les seves propostes electorals, però també a anar més enllà i aposta per un estat plenament laic on no es vulnerin els principis constitucionals de la igualtat i la neutralitat de l'Estat en assumptes religiosos.

El manifest publicat per l'entitat fa especial èmfasi en l'ensenyança de la religió a les aules finançada per fons estatals i aposta per una escola pública lliure de dogmes que sigui inclusiva amb tot l'alumnat independentment de les seves creences, el que passa per la constitució d'un model veritablement laic que fomenti la lliure consciència i que inclogui el fet religiós de manera transversal en els programes de ciències socials i humanitats. La derogació de l'acord educatiu entre l'Estat i la Santa Seu, és per a la Fundació l'element bàsic per garantir el respecte dels principis constitucionals cites anteriorment.

La Fundació Ferrer i Guàrdia elabora des de l'any 2012 l'"Informe Ferrer i Guàrdia" i ha publicat un informe sobre les propietats que diversos representants eclesiàstics havien inscrit aprofitant una llei franquista que les privilegiava, "Les immatriculacions de l'Església Catòlica".

Materials

Manifest per un Estat laic