G4Diversos experts han abordat com gestionar les TIC en l’aprenentatge, els usos que en fan els joves i com afrontar les bretxes digitals. Aquesta jornada TIC's i Educació ha tingut lloc aquest dissabte, 1 de desembre, al Centre Cultural Albareda de Barcelona. En el debat també hi han participat famílies i professionals del món de l’educació.

Després d’un parlament de benvinguda de Sílvia Luque, directora de la Fundació, l’experta en transformació digital i impacte social Liliana Arroyo ha introduït i contextualitzar els profunds efectes de la irrupció de les noves tecnologies a l’escola. A continuació hi ha hagut una taula rodona: Miquel Àngel Prats, professor de Tecnologia Educativa a la Universitat Ramon Llull, ha remarcat la necessitat d'"educar  els joves i infants amb autoritat moral i actituds positives en l’ús de les noves tecnologies”, i Oriol Torres, consultor digital, ha exemplificat bons i mals usos de les TIC i ha remarcat que és important associar valors a l’ús de les noves tecnologies.

Després d’una pausa, l’educador digital i formador Juan García ha assegurat que "els estudis demostren que la tecnologia ens apropa a la gent”, una opinió compartida per Jordi Bernabeu, psicòleg i professor a la Universitat de Vic, qui ha fet a més una llista d’alguns dels reptes que planteja l’educació digital: com els i les joves creen la seva identitat digital, com mantenir relaciones virtuals sanes, no sobreutilizar la idea d'addicció o com potenciar el sentit crític. El darrer parlament ha estat a càrrec de Salvador Alsius, membre del Consell Audiovisual, que ha presentat les guies d’Educac sobre educació mediàtica i digital.

Precisament els reptes han estat els protagonistes del tancament de la Jornada, ja que ha tingut lloc un taller participatiu, dinamitzat per Make It! Education, en què els participants han estat convidats a debatre i fer propostes sobre diverses de les qüestions plantejades a l'acte.

Clica sobre la imatge per veure el vídeo-resum de la jornada:

ConferenciaTICSiEducacio

Aquesta jornada s’inscriu dins del projecte Segurnet, que duu a terme activitats per afavorir l’autonomia dels i les joves davant dels riscos associats a les noves tecnologies. Segurnet ofereix també una guia amb conceptes teòrics en què s’analitzen els elements a treballar amb joves i un recull de recursos amb dinàmiques participatives, vídeos, articles i guies per orientar i abordar les intervencions en l’àmbit de les pantalles.