imatge ofrena18II Un any més, la Fundació ha commemorat la figura de Francesc Ferrer i Guàrdia al peu del monument que li ret homenatge a la muntanya de Montjuïc. Aquest acte se celebra ininterrompudament des de 1990, any en què, a petició de la regidora i mestra Marta Mata, l'Ajuntament de Barcelona va erigir una rèplica del monument que es va fer a Brussel·les dos anys després de la mort del creador de l'Escola Moderna. La principal novetat d'enguany ha estat la visita posterior a l'exposició "La Revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia" al Castell de Montjuïc, justament al lloc on va ser afusellat el pedagog el 13 d'octubre de 1909, ara fa 109 anys, després d'un judici sense garanties.  

L'acte ha començat amb la intervenció del president de la Fundació, Joan-Francesc Pont, que ha recordat els nombrosos homenatges arreu d'Europa que ha rebut Ferrer i Guàrdia d'ençà de la seva mort. També ha carregat contra "la consagració de l'egoisme com un valor polític a l'actualitat", en contrast amb la figura de Ferrer, un "home que va tenir una vida dedicada als altres". 

A continuació, la directora de la Fundació, Sílvia Luque, ha donat pas a l'ofrena, en què nombroses entitats han dipositat flors al monument de qui va ser el màxim responsable de la creació i posada en marxa de l'Escola Moderna, oberta a Barcelona al carrer de Bailèn 56 el 1901, i que va fomentar el lliurepensament a través del seu mètode pedagògic.

Justament va ser Pere Solà, el "principal expert mundial en la figura del pedagog", tal com el va definir el vicepresident de la Fundació, Vicenç Molina, l'encarregat de glossar la figura del pedagog. Solà, que és catedràtic emèrit d'Història de l'Educació de la UAB i comissari de l'exposició "La Revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia", ha volgut destacar que "les directrius mestres de la seva pedagogia segueixen vigents", tot i els canvis socials succeïts durant els més de cent anys transcorreguts des de la seva mort. També ha volgut destacar els valors de l'Escola Moderna, basats en la "laïcitat, la coeducació i l'esperit crític". 

L'acte ha conclòs amb un visita a l'exposició del Castell de Montjuïc, i que ha estat comentada pel comissari, Pere Solà. El catedràtic també ha explicat diversos moviments pedagògics anteriors i contemporanis a Ferrer, tal com va fer en una entrevista concedida recentment a l'Espai de Llibertat. 

L'acte ha comptat amb la presència de representants dels Ajuntaments de Barcelona i d'Alella (vila natal de Ferrer), d'una trentena d'entitats, majoritàriament vinculades a l'educació i al lliurepensament, així com de persones que a títol individual li han volgut retre homenatge. A tots/es ells/es els agraïm molt sincerament la seva assistència i participació.

DSCN4318DSCN4330DSCN4337