Imprimeix

Habitualment, els centres educatius, les famílies i les entitats de lleure educatiu eduquem els infants i  joves per a esdevenir persones socialment actives i ciutadanes responsables al món físic. Però, fem el mateix amb el món digital?

Segurnet2017Amb motiu del Dia d’Internet Segura, posem a l’abast de tothom les guies creades per la Fundació Ferrer i Guàrdia en el marc del programa Segurnet. Aquests documents ens apropen els conceptes bàsics de la relació dels i les joves amb el món virtual, (com la identitat i la petjada digitals, la relació dels i les joves a les xarxes, les potencialitats i riscos de les TIC, o elements sobre la comunicació online amb els i les joves) i proporcionen recursos per treballar aquests aspectes amb infants i joves per tal de conscienciar-los d’una forma amena i didàctica.

 

Noves tecnologies, noves tècniques per a l’empoderament

L’ús d’Internet ha transformat en bona part les maneres de relacionar-nos i, per tant, de créixer socialment, però malauradament també comporten certs riscos sobre els que cal prendre consciència.

Els i les joves no són llunyans a aquesta eina, tot el contrari: segons un estudi de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona el 2015, el 91,8% dels i les adolescents entre 10 i 15 anys són internautes, i més del 80% dels i les adolescents tenen mòbil. Per això, és important fer-los reflexionar sobre la influència de l’univers digital sobre la vida “analògica”, els riscos amb els que es poden trobar a les xarxes i com actuar davant d’aquests.

El grooming (contacte d’un adult amb una persona menor amb intencions sexuals), el phishing (suplantació d’identitat), el phubbing (enaltir les interaccions digitals per sobre de les presencials) o el “postureig” són alguns dels conceptes que es tracten a la guia Segurnet, amb l’objectiu de proporcionar elements per empoderar als infants i joves.