FFG ExpoBruselas M 1

La Fundació Ferrer i Guàrdia va viatjar a Brussel·les per inaugurar el passat 18 de novembre l'exposició "La revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia" a la residència oficial de l'Ambaixada d'Espanya a Bèlgica. Es tracta del primer acte públic de reconeixement i recuperació de la figura del pedagog català assassinat el 1909 per l'Estat espanyol realitzat des del Ministeri d'Exteriors. Un esdeveniment històric pel seu simbolisme que es produeix precisament a Bèlgica, el país que millor ha mantingut la memòria del fundador de l'Escola Moderna des del seu afusellament.

En l'acte van participar-hi l'ambaixadora d'Espanya a Bèlgica, Beatriz Larrotcha, el president de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Joan-Francesc Pont, la professora honorífica de la Universitat Lliure de Brussel·les (ULB), Anne Morelli, la consellera d'Educació de les Agrupacions de Llengua i Cultura Espanyola (ALCE), Guadalupe Melgosa, la cap del Departament d'Arts du Tissage de l'Haute École Francisco Ferrer, Françoise Gómez, i la rectora de la ULB, Annemie Schaus.

En la inauguració també hi va haver una mostra dels treballs més destacats de les alumnes de l'Haute École Francisco Ferrer en el sector del tèxtil destacant els valors pedagògics de l'Escola Moderna.

Exhibida en quatre idiomes, l'exposició es podrà visitar entre el 23 de novembre i el 17 de desembre a l'Institut Cervantes de Brussel·les per donar a conèixer entre els seus estudiants els valors pedagògics i la figura de Ferrer i Guàrdia.

FFG MonumentBruselas b

Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia també vam participar el 19 de novembre en els actes d'homenatge de Saint-Verhaegen, les festivitats que commemoren la Universitat Lliure de Brussel·les, juntament amb representants dels grups universitaris, el Centre d'Acció Laica i els Amics Filantròpics. La jornada va començar amb les ofrenes florals davant els monuments de Théodore Verhaegen i Francesc Ferrer i Guàrdia. Precisament aquest 2021 es compleix el 110è aniversari de l'escultura dedicada al pedagog català, erigida el 1911 per a reivindicar la llibertat de consciència i l'educació racionalista després de l'execució de Ferrer.

Aquest any també vam estar presents en els homenatges al cementiri de Brussel·les als estudiants assassinats durant les dues guerres mundials i davant les tombes de personatges il·lustres de la universitat. Davant la tomba de Henri La Fontaine, premi Nobel de la pau de 1913 i figura prominent de la Universitat Lliure de Brussel·les, el president de la Fundació, Joan-Francesc Pont va dedicar unes paraules sobre la importància de la pau per garantir la llibertat de pensament.