FFG PreviaJornadaCongresJoventut

Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia hem dinamitzat les dues primeres activitats prèvies al Congrés de la Joventut de Catalunya. El dilluns 8 de novembre es va celebrar a la seu de l'Agència Catalana de la Joventut en format híbrid la ponència "Joves en l'àmbit digital. Desigualtats, quotidianitat i reptes" que forma part de l'Eix de Connexions i transformació digital.  El dimarts 9 de novembre va tenir lloc la jornada en línia "Joves, Desigualtats, Incertesa: noves estratègies per a construir emancipacions i projectes de vida" que s'emmarca en l'eix d'emancipacions i projectes de vida. Aquestes dues sessions de debat i reflexió que formen part de les 24 activitats previstes del procés participatiu ampli per definir el futur Congrés de la Joventut de Catalunya.

Desigualtats i reptes en l'àmbit digital

En la primera jornada dedicada a les desigualtats i els reptes en l'àmbit digital, hi van participar Liliana Arroyo, sociòloga especialitzada en TIC, Laura Grau, comunicadora i creadora de continguts digitals en el Canal Malaia, Ester Manzano, directora general de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana de la Generalitat de Catalunya. La ponència va estar moderada per Sandra Gómez, investigadora de la Fundació Ferrer i Guàrdia experta en bretxa digital. La presentació d'aquest acte va anar a càrrec d'Àlex Sastre, director general de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta sessió s'han abordat els múltiples factors de desigualtat que incideixen en la bretxa digital, en la desmitificació d'alguns estereotips associats a la joventut i en el procés per a transformar digitalment a l'administració pública, així com la seva relació amb les persones joves. En aquest sentit, la sociòloga Liliana Arroyo ha exemplificat la relació entre alfabetització mediàtica i quotidianitat digital, a la vegada, que ha incidit en la necessitat d'acompanyar a infants i joves en usos crítics de les TIC. La comunicadora Laura Grau ha mostrat que Internet i les xarxes socials poden convertir-se en un element educatiu i de reivindicació per a la joventut. Per últim, Ester Manzano ha desgranat els reptes de l'administració per donar resposta en l'àmbit digital a través de l'escolta activa, l'acompanyament, l'atenció integrada i la comunicació. En la seva intervenció ha explicat que l'objectiu és reduir burocràcia, estar en tots els espais i canals, un ús de les dades amb propòsits clars, i un llenguatge adaptat a cada plataforma.  

 

 

Emancipacions i projectes de vida

En la segona activitat prèvia al Congrés de la Joventut es van abordar les polítiques per fomentar l'emancipació i els projectes de vida de les persones joves. En la jornada hi van participar Glòria Rubio, membre de La Dinamo (fundació per a l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús), Laura Mencía, cap de projectes d'Educació 360, i Eva Padrosa, directora de l'Escola Superior d'Infermeria del Mar. La benvinguda a la sessió va anar a càrrec de Núria Ramon, directora de l'Agència Catalana de la Joventut. El debat va estar moderat per Josep Mañé, tècnic de recerca de la Fundació Ferrer i Guàrdia especialitzat en polítiques de joventut.

La jornada va servir per contextualitzar els diferents eixos de desigualtat que s'enfronten les persones joves i que han contribuït a la precarització de les seves opcions d'emancipació. En aquest sentit, es van abordar nous elements i estratègies amb capacitat de transformació i solucionar els problemes d'origen des del punt de vista de l'habitatge, l'educació i el benestar mental i emocional.  Glòria Rubio va exposar com les polítiques públiques poden fomentar el cooperativisme en habitatge i en com tractar el vincle de la joventut perquè hi puguin accedir. Laura Mencía va desgranar la importància de l'educació a temps complet per garantir la igualtat d'oportunitats educatives més enllà de l'horari lectiu obligatori i com la perspectiva de l’educació 360 es pot incorporar els processos de transició cap al món laboral. Finalment, Eva Padrosa va mostrar les implicacions que tenen en la salut mental de les persones joves els factors de desigualtat i d'incertesa i va alertar de com la pandèmia ha empitjorat el benestar emocional de la joventut. En aquesta línia, va manifestar la necessitat de transversalitat de les polítiques públiques, així com facilitar xarxes de suport que permetin atendre aquest fenomen.