Destaquem

En el marc de la jornada de celebració dels 20 anys de la Xarxa d’Òmnia, l’Ismael Peña-López, Director General de Participació Ciutadana, va presentar els resultats del procés participatiu “Construïm l’Òmnia del futur”, dinamitzat per la Fundació Ferrer i Guàrdia junt amb altres entitats.

Xarxa Òmnia

La Xarxa Òmnia és un programa preventiu, socioeducatiu, comunitari i de suport a col·lectius amb major risc de vulnerabilitat. Òmnia, és un programa universal d’intervenció social, que utilitzant com a instrument les eines TIC, cerca millorar i afavorir la inclusió i la vinculació de les persones a la comunitat.

El procés participatiu, promogut per la Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals a petició de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, ha servit per fer una reflexió sobre el futur de la Xarxa Òmnia.

Els quatre eixos de debat del procés han estat les línies de treball del Programa Òmnia, els rols dels actors del Programa Òmnia, la metodologia d’intervenció comunitària i de treball en xarxa i com afavorir la inclusió social a través de l’ús de les TIC. Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia hem dinamitzat 11 sessions de treball. Aquest procés ha comptat amb la plataforma de participació online participa.gencat, la qual hem gestionat. També hem estat els responsables de les sessions autoorganitzades; destaquem que s’han portat a terme 10 sessions autogestionades amb 118 participants.

Així el Programa Òmnia s’obre camí cap al futur, adaptant-se a la nova realitat social, a les transformacions socioculturals i econòmiques, als nous perfils d’usuaris i usuàries i a l’evolució de les TIC, comptant amb la veu i opinions dels seus principals protagonistes.  

Avui celebrem el 30è aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants aprovada l'any 1989 per les Nacions Unides. Des d'aleshores cada 20 de novembre es commemora el Dia Universal dels Drets dels Infants a tot el món.

Amb motiu d'aquest succés, des de la Fundació Ferrer i Guàrdia hem realitzat un vídeo que mostra diverses vivències d'infantesa. Per fer-ho hem comptat amb la col·laboració de Mamadou Aliou Bah, la Loredana Barbu, el Martí Oliver, la Maria Diumaró i la Queralt. 

Imatge vídeo

El relat de la peça audiovisual es desenvolupa al voltant d'aquests 4 protagonistes que, a partir de les seves experiències, ens expliquen de quins drets de la Convenció han gaudit i de quins no en el període de vida comprés entre els 0 i els 18 anys. 

Per altra banda, conjuntament amb Acció Escolta, l’Escola Lliure el Sol, Esplais Catalans i Incoop hem dissenyat una infografia-resum sobre tot el treball que hem desenvolupat des de les entitats en l’àmbit dels Drets dels Infants.

La infografia és un recull de publicacions i recursos en matèria de Drets dels Infants i participació infantil. Hi ha una primera part de marc normatiu, segueix amb el marc teòric-conceptual i finalitza amb activitats i recursos que es poden realitzar amb grups d’infants i d’adolescents.

Des del conjunt d’entitats, celebrem aquesta diada, però, aprofitem per reivindicar el llarg camí que ens queda per acompanyar als nens i a les nenes en el seu apoderament i posicionar-les al centre de les seves pròpies decisions. Reclamem a les administracions que facin possible l’exercici de tots els drets que se’ls hi atorga a través d’aquesta Convenció. Ens comprometem a seguir avançant en la sensibilització i la generació d’espais on la infància sigui la protagonista.  

Materials

Vídeo: Commemoració del 30è aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants

Infografia sobre els Drets Infants

Imatge teatre fòrum ciberassetjament

El dissabte 16 de novembre va tenir lloc l'espectacle de #1000likes en el marc del projecte Segurnet de la Fundació Ferrer i Guàrdia. La companyia Nus Teatre-Acció Social va representar un cas de ciberassetjament escolar per reflexionar sobre aquest fenomen que en molts casos queda invisibilitzat.

Una representació que va mostrar com la protagonista patia ciberassetjament al llarg de tot el curs escolar. La persona era rebutjada i ignorada pels companys i el professorat i la institució escolar minimitzava la problemàtica

Tots els grups de joves assistents es van sentir molt interpel·lats. El públic va participar activament en l'espectacle de forma col·lectiva reivindicant que cal actuar perquè les TIC no invisibilitzin la violència d'aquest fenomen que ocorre amb freqüència dins i fora dels centres educatius. Que cal reconèixer quin rol juga cadascú en una situació d'assetjament, i que, per fer-hi front calen respostes col·lectives, basades en el respecte a l'altre i la superació de la por a esdevenir objecte d'assetjament.

Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia hem desenvolupat guies de recursos i activitats per treballar aquests i altres temes relacionats amb noves tecnologies i pantalles.

Materials

Espai Segurnet: els i les joves a la xarxa. 

Guia per a professionals: document en format pdf on aprofundir els aspectes fonamentals de la interacció d’infants i joves amb Internet.

Guia de recursos: document en format pdf amb links i explicacions de com treballar els conceptes desenvolupats al projecte.

Informe Segurnet 2018: estudi en format pdf sobre l’ús de les noves tecnologies per part dels i les joves, les bretxes digitals i l'educació digital.


Decidim Fest

La Fundació Ferrer i Guàrdia participa en la primera edició del Decidim Fest realitzada el 29, 30 i 31 d’octubre a la fàbrica de creació Fabra i Coats de Barcelona. La directora, Sílvia Luque, va exposar alguns dels resultats i reflexions al voltant de la recerca “Processos innovadors en l’aprofundiment democràtic”. Anàlisi d’experiències participatives promogudes des de l’administració local” realitzada per l’entitat.

Luque va presentar l’anàlisi de les tres experiències participatives estudiades en base a nou dimensions de qualitat democràtica, definides en el marc de la mateixa recerca i que s’haurien de garantir en qualsevol procés participatiu. Les nou dimensions - incidència, cobertura, representativitat, pluralitat, accessibilitat, inclusivitat, capacitació, transparència i rendició de comptes i deliberació - s’han elaborat a partir d’anàlisi documental i de l’aplicació del mètode Delphi. L’objectiu de la investigació ha estat analitzar quines són les característiques dels processos participatius que garanteixen la capacitat real d’incidència política de la ciutadania.

El primer dels casos exposats va ser el pressupost participatiu de la municipalitat de Cascais, Portugal. Cascais és un municipi amb una població aproximada de 200.000 habitants en la que anualment es porten a participació 6M d’euros aproximadament (el 18% del pressupost d’inversió). Aquest procés compta amb una elevada participació per part de la ciutadania.

La segona experiència analitzada va ser la reforma de la Plaça Espanya de Madrid. En aquest cas, la ciutadania va poder aportar criteris a la remodelació, va preseleccionar projectes i va votar el projecte final. La plataforma online Decide Madrid, va recopilar tota la informació del procés.

El tercer cas correspon al Pla d’Actuació Municipal 2016-2019 de Barcelona. Un procés que va comptar amb més de 400 cites presencials i 39.000 participacions i on es va posar en marxa per primer cop la plataforma Dedidim Barcelona, en la que es van donar d’alta més de 24.000 persones i es van recollir més de 9.600 propostes de les quals es van acceptar i incloure al PAM el 72%.

Les conclusions de la investigació manifesten que les pràctiques participatives han d’incorporar criteris de qualitat democràtica per tal de garantir la capacitat efectiva de la ciutadania d’incidir en les polítiques públiques i transitar cap a una nova cultura de la participació.

Descàrregues:

Presentació "Processos innovadors en l'aprofundiment democràtic"