Destaquem

El passat 19 de juny la Fundació Ferrer i Guàrdia es va reunir amb la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, juntament amb el Consell Nacional de Joventut de Catalunya i el Consell de Joventut de Barcelona, per fer un pas endavant per l’acreditació de competències associatives. Una fita per la que es porta molt temps treballant des del projecte propi de la Fundació, el projecte Activa’t.  

L’acreditació de competències associatives és un dels 3 eixos centrals del projecte propi ACTIVA’T de la Fundació Ferrer i Guàrdia que té com a objectiu l’apoderament, la inclusió juvenil i la millora de l’ocupabilitat des de la participació associativa posant en relació a joves amb entitats, en les que es desenvolupin processos d’aprenentatge i d’adquisició de competències i habilitats.  

Aquesta línia de treball del projecte va néixer de la iniciativa de l’entitat però amb l’objectiu d’anar incorporant diferents agents i així ho ha fet. El darrer any s’ha treballat amb el Consell de la Joventut de Barcelona en la confluència de l’eina d’acreditació de competències associatives pròpia de l’Activa’t i de l’eina del CJB, “Posa’t en valor”. Aquesta confluència ha conclòs de forma exitosa. Actualment, col·laborem també amb el Consell de la Joventut de Catalunya en fer créixer el reconeixement dels aprenentatges i habilitats adquirits amb la pràctica associativa.  

La reunió conjunta de les tres organitzacions amb la Direcció General de Joventut suposa un gran avenç. El que busca és l’acreditació de competències i habilitats d’aquelles persones joves que realitzen tasques i accions en el si d’entitats o espais de voluntariat, que aquest  reconeixement sigui oficial i que esdevingui d’utilitat en la  incorporació dels i les joves al món laboral.  

Si vols tenir més informació sobre el projecte ACTIVA’T pots  consultar  la web del projecte o enviar-nos un correu electrònic a  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

 

Ea3qPLfXsAEwiox.jpeg

La Fundació Ferrer i Guàrdia presenta la seva Memòria d’activitat del 2019, un recull de polítiques de joventut transformadores, diverses recerques sobre la bretxa digital, el foment d’una ciutadania activa, propostes de defensa de la laïcitat i fins a 80 projectes diferents.  

El document ha estat publicat per l’entitat segons la seva Directora, Sílvia Luque, per complir amb el compromís de la Fundació “de transparència i rendiment de comptes al conjunt de la societat” i per presentar les iniciatives i projectes en els àmbits de joventut; participació i associacionisme; laïcitat, drets civils i pensament crític; educació i llegat de Ferrer i Guàrdia.  

En paraules recollides dins del document pel President de la Fundació, Joan-Francesc Pont i Clemente, la Memòria del darrer any evidencia una “consolidació de nous projectes i de manteniment de l’essència del nostre treball, en favor del lliurepensament i de la construcció col·lectiva d’una societat més justa, lliure, participativa i solidària.” 

Silvia Luque també ha destacat que el 2019 hem arribat a la xifra dels 100 Plans de Joventut assessorats per la Fundació al llarg de la seva trajectòria; hem aprofundit en la promoció del debat i l’esperit crític dels joves en un període de temps que s’han realitzat diversos comicis electorals, la dinamització de processos participatius i la promoció de la ciutadania activa, l’aportació a l’associacionisme amb projectes com l’ACTIVA'T  i l’acompanyament a les administracions públiques en àrees com l’acció subvencional. A més a més, s’ha realitzat una tasca important en matèria de bretxes digitals (“Bretxes digitals i educació” i “Bretxes digitals en les persones ateses per les entitats socials”, recentment presentat), on la Fundació Ferrer i Guàrdia ha evidenciat la necessitat de treballar pel repte global dels drets digitals.  

Coincidint amb el 40è aniversari dels acords concordataris i en la línia de treball per la defensa de les llibertats civils i un model educatiu laic, l’entitat també va realitzar la campanya “Afectats pel Concordat” i l’Informe Ferrer i Guàrdia 2018. La Fundació també ha apostat pel reforç comunicatiu a través de les xarxes socials, butlletí, pàgina web i bloc, i per la incidència política i mediàtica amb aliances institucionals i amb d’altres entitats que treballen per una societat més justa. 

La Memòria inclou un tots els projectes, iniciatives, estudis i publicacions i facilita la descarrega de tots aquests documents. Pots consultar la Memòria de la Fundació Ferrer i Guàrdia aquí

 

Memòria2019_twitter.png

Memòria2019_twitter3.pngMemòria2019_twitter2.png

Memòria2019_twitter4.png

Memòria2019_twitter5.png

 

 

 

 

 

 

Us compartim algunes de les principals conclusions de l’informe “Bretxes digitals i educació: Usos de les TIC en l’aprenentatge, usos socials de pantalles i xarxes i noves bretxes digitals” en que analitzem les diverses dimensions de la bretxa digital que afecta als infants i joves, i la incorporació de les TIC al sistema educatiu i a l’aprenentatge. Parlem de bretxes digitals, però constatem que el seu origen són les desigualtats socials i que és sobre aquestes desigualtats que les bretxes digitals se superposen.  En aquesta versió de l'informe afegim reflexions sobre com s'han agreujat les desigualtats digitals durant el confinament.

L’anàlisi afirma que hi ha hagut una generalització de l’ús de les TIC per part dels infants i adolescents però que no hi ha una superació de la bretxa d’accés. Hi ha una menor possibilitat d’accés a ordinadors respecte als telèfons mòbils i això implica que una sèrie d’usos i activitats específiques no es poden desenvolupar, a més de l’afectació en el seguiment de les tasques educatives. El mateix passa amb certes llars que no tenen accés a la xarxa d’internet o amb els propis dispositius mòbils, que tot i tenir-los, no tenen dades que permeten l’accés a la xarxa.  

Així mateix, la majoria d’adolescents i joves passen cada vegada més temps connectats a internet i que això implica una major desigualtat per aquells que no hi tenen accés, ja que queden fora d’aquests espais de relació i de l’adquisició de les competències digitals que s’hi generen, és el que anomenem la bretxa d’ús.  

Pel que fa als aprofitaments (bretxa de qualitat d’ús) veiem la rellevància de que per aconseguir capacitació digital no hi ha prou amb  garantir l’accés als recursos TIC sinó que aquesta capacitació s’assoleix quan totes les persones gaudeixen de les mateixes oportunitats per treure profit d’aquestes noves tecnologies i això està vinculat al capital cultural.  

Les bretxes digitals i l’educació 

L’informe remarca que “la manca de mesures que permetin acompanyar l’ús digital de les aules d’un accés igualitari als recursos TIC (especialment a l’ordinador i a la xarxa d’Internet) fora d’aquestes, acaba provocant que, contràriament al que es podria pensar, quan un centre educatiu presenta una major implantació de les TIC en el dia a dia de l’aula, es produeixen més desigualtats. I això, es degut al fet que les limitacions en l’accés provoquen mancances, dificulten els aprenentatges i el seguiment de les activitats educatives, condicionen possibles pitjors resultats acadèmics pel fet que no es disposa dels recursos adequats quan i com és necessari i, per tant, generen desigualtats en la capacitat d’aprofitar les TIC en relació a l’àmbit educatiu. És a dir, més enllà, de la implantació de les TIC a l’aula, allò realment transformador és cobrir la necessitat de proveir de recursos, de connexió i d’acompanyament als infants i adolescents”.  

La Fundació Ferrer i Guàrdia a través de l’informe apunta que resulta imprescindible preparar els infants i adolescents per desenvolupar-se en un entorn altament canviant i, això, va més enllà de l'alfabetització digital, doncs cal propiciar l'adquisició d'un conjunt de coneixements, habilitats i aptituds, amb una perspectiva d'aprenentatge al llarg de la vida. En línia amb la principal conclusió de l’informe on s’explica que hi ha hagut una generalització de l’ús de les TIC  i que aquestes ofereixen oportunitats de millora de la vida a les persones  però que suposa una extensió més de les desigualtats socials tradicionals, atès que és en aquestes desigualtats prèvies on tenen el seu origen i les bretxes digitals, les incrementen, esdevenint un element que n’augmenta les possibilitats d’exclusió.  

Pots consultar linforme aquí. 

 

bretxes.png

 

El passat 15 de juny al matí es va realitzar la primera trobada presencial del projecte Activat-Joves Referents amb els i les joves que participen del projecte i on hi han assistit les diferents organitzacions col·laboradores (Escola Lliure el Sol, Esplac, Acció Escolta, Punt de Referència, Associació Esportiva Ciutat Vella, Fundació Mans a les Mans, Fundació Mercè Fontanilles, associació ISIL i Fundación Diagrama).

Joves Referents s’emmarca en el programa de la Fundació Ferrer i Guàrdia ACTIVA'T i pretén establir connexions i xarxes entre les entitats que treballen amb col·lectius de joves d'orígens diversos, amb entitats de lleure educatiu, i la facilitació de la incorporació d'aquests joves en les entitats de lleure educatiu a partir de formació, acompanyament i orientació. Per altra banda, volem promoure el debat intern en les entitats de lleure educatiu sobre com ser més inclusives i diverses.  

Volem contribuir al foment de la cohesió social i a diluir les fronteres entre les associacions que treballen amb col·lectius d’orígens diversos i les entitats d’educació popular de tradició arrelada. 

Aquesta primera trobada informativa va servir com a primera presa de contacte entre els i les seves participants i com una culminació del procés de coordinació de les entitats. Els i les joves van poder presentar-se a la resta de participants exposant les seves motivacions, interessos i inquietuds inicials pels quals havien decidit formar part del projecte Joves Referents.  

Les diferents formacions teòriques es realitzaran de juliol a setembre en tres cursos diferents. Posteriorment, al darrer trimestre de 2020, es desenvoluparà l’etapa pràctica amb l’estada a les entitats de lleure educatiu. Els objectius de les pràctiques dels i les diferents participants passaran per vincular aquests i aquestes joves a les entitats, fer-los una acollida i acompanyament durant tot el procés. Al mateix temps generarem espais de debat i reflexió conjunta sobre la interculturalitat, obertura i diversitat de les diferents organitzacions. 

 

WhatsApp_Image_2020-06-16_at_13.48.31.jpeg