IMG 7411 Bru Aguiló Ferrer I Guàrdia

Foto: Bru Aguiló / Fundació Ferrer i Guàrdia

El I Simposi Internacional Ferrer i Guàrdia s’ha celebrat aquest dimecres 8 i dijous 9 de setembre a El Born Centre de Cultura i Memòria coincidint amb el 120è aniversari de l’obertura de l’Escola Moderna a Barcelona.

Les dues jornades del Simposi han estat dedicades a recuperar la memòria del projecte educatiu de Ferrer i Guàrdia, fundat el 8 de setembre de 1901 al carrer Bailèn núm. 56, el qual incorporava les noves idees de renovació pedagògica que sorgien a Europa. Es tractava d'una escola revolucionària per l'època que buscava la transformació social a través de l'educació a partir d'un ensenyament laic, la coeducació de sexes i classes socials, la supressió d'exàmens i càstigs, i el foment de l'aprenentatge a través de l'experiència i la descoberta de la natura. 

El Simposi va comptar ahir al vespre amb un acte de commemoració on va participar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En la seva intervenció va apel·lar a seguir defensant els pilars educatius de l’Escola Moderna davant l’augment dels discursos d’odi. “Ens comprometem a mantenir viu el seu llegat i que desplegui la seva força, perquè el necessitem més que mai en un temps ple d’amenaces i incerteses”, va assegurar l’alcaldessa. En l’acte també va intervenir el president de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Joan-Francesc Pont, qui va reivindicar el propòsit de l’Escola Moderna en la seva lluita contra la segregació escolar per “superar els condicionants d’origen de classe i de família, que continua com a assignatura pendent”.   

En aquestes jornades també s'han presentat catorze noves comunicacions sobre l’Escola Moderna i la pedagogia llibertària. Els autors han exposat al llarg del Simposi aquestes investigacions que han deixat veure la influència internacional del llegat educatiu de Ferrer i Guàrdia en països com el Brasil, Portugal, Suïssa i Costa Rica, entre d'altres.

L’esdeveniment ha reunit durant dos dies a especialistes en el món de l'educació, la pedagogia i la història per aprofundir i debatre sobre els principals reptes educatius en l’actualitat com la segregació, la coeducació, la laïcitat i la vinculació amb l'entorn. També hi ha hagut una conferència de l'historiador francès, Sylvain Wagnon, sobre la dimensió europea de Ferrer i Guàrdia, així com una taula rodona sobre la tradició pedagògica llibertària en diferents països.  

El Simposi Ferrer i Guàrdia forma part del programa de l’exposició "Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979" que acull en l’actualitat El Born Centre de Cultura i Memòria.  

El Simposi ha estat organitzat per la Fundació Ferrer i Guàrdia, la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana i El Born Centre de Cultura i Memòria. En les jornades també hi han col·laborat l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació de Mestres Rosa Sensat, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, la Fundació Marta Mata i la Càtedra de Renovació Pedagògica de la Universitat de Girona.  

 

Jornada 1 del Simposi:

Jornada 2 del Simposi: