FFG_EspaisMillora_2

La bretxa digital, la solitud i la solitud no volguda, l’estigmatització i els estereotips, la diversitat sexual i els equipaments de futur. Són els cinc temes que hem tractat en els Espais de Millora de la Diputació de Barcelona en el marc del programa “Ciutats Amigues de les Persones Grans”. Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia hem acompanyat i dinamitzat aquest espai per donar suport en la implementació de plans d’acció dirigits a les persones grans a municipis de Barcelona, amb especial atenció als reptes actuals. En aquest projecte han participat referents tècnics de vuit municipis: L'Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Mataró, Igualada, Montcada i Reixach, Castellar del Vallès, Manlleu i Torelló.

Aquest acompanyament en el marc dels Espais de Millora ha consistit en 10 trobades amb un còmput global de 25 hores. S’han definit cinc temàtiques per tal d’oferir als municipis propostes d'acció, detectar oportunitats, determinar les metes, així com impulsar la participació de les persones grans en els diferents territoris. Amb la participació d’especialistes en cada àmbit, en aquestes sessions s’ha tractat totes aquestes temàtiques, així com la importància de la planificació estratègica en temps de pandèmia. 

Bretxa digital en les persones grans

En les dues sessions dedicades a atendre la bretxa digital en les persones grans, també es va abordar la importància de la planificació estratègica en temps de Covid-19. Com a especialistes en cada àrea respectiva, es va comptar amb la participació de Sandra Gómez i Hungria Panadero, investigadores de la Fundació Ferrer i Guàrdia. 

Estigmatització i estereotips

Per tractar la problemàtica de l'estigmatització de les persones grans i els efectes dels estereotips, aquestes dues trobades van anar a càrrec de Sergi Arenas, expert en edatisme. La segona sessió es va centrar en l’abordatge d’aquests estereotips des de l’àmbit local. 

Solitud i situacions de risc

El fenomen de la solitud no volguda i les situacions de risc derivades es van abordar de la mà de Laura Coll, especialitzada en aquesta problemàtica. En les dues sessions es va tractar la diagnosi i l’abordatge de la solitud des de l’àmbit local. 

Diversitat sexual i envelliment

La quarta càpsula dels Espais de Millora es va dedicar a la diversitat sexual i l’envelliment. En aquesta línia, Josep Maria Mesquida, expert en aquesta temàtica, va exposar les situacions que es donen en l’actualitat, així com les actuacions que es poden desenvolupar en clau municipal; transgredint el repte d’integrar el treball vers la sexualitat i les seves diversitats en les persones grans. 

Equipaments de futur per a les persones grans

Finalment, les darreres dues trobades van consistir a abordar els equipaments de futur per a les persones grans. Pilar Martínez, experta de la Diputació de Barcelona vinculada a la nova proposta de Casals per a les persones grans, va exposar quins són els objectius per dotar d’espais a la gent gran. 

L’última sessió es va dedicar a avaluar els aprenentatges, la metodologia i els continguts oferts durant els Espais de Millora. 

La proposta metodològica ha buscat empoderar als i les participants en l’ús de diferents eines (Zoom, Canva, Miro, Kahoot, Formabida, Mentimeter, Jamboard, Riseup…). A més, també s’ha treballat en la provisió de diferents recursos com poden ser l’ús de l’aula virtual (Formadiba) com a espai també de recull de recursos, notícies, fòrum, documents d’interès i experiències d’èxit.

Des de la Fundació hem iniciat una nova línia de treball adreçada a garantir els drets de les persones grans a través de la seva inclusió en les polítiques públiques. Amb aquesta línia volem treballar els valors ferrerians de promoció d'una ciutadania activa través de l'exercici dels seus drets també al col·lectiu de les persones grans.