FFG Portada Memoria2020 2

La Fundació Ferrer i Guàrdia presentem la Memòria d'activitat del 2020, un any marcat per la pandèmia en el treball diari de la nostra entitat. Tot i les dificultats organitzatives inicials, les actuacions del curs s'han mantingut amb una adaptació a formats online i s'han aturat pocs dels projectes iniciats. La crisis de la Covid-19 també ens ha impel·lit a obrir debats sobre fenòmens que han augmentat la seva centralitat com les bretxes digitals, l'emergència social de la joventut i el tancament d'espais educatius

En paraules recopilades en la memòria per part del president, Joan-Francesc Pont, i de la directora, Sílvia Luque: "hem dedicat molts esforços durant aquest 2020 a la denúncia de les bretxes digitals i a posar sobre la taula la necessitat del seu abordatge". Aquesta línia de treball, ja iniciada en el 2019, s'ha traduït en la publicació d'estudis, en l'elaboració de propostes d'incidència, l'organització de seminaris, així com la participació en fòrums especialitzats. 

En total, durant aquest any hem realitzat 91 projectes. Es tracta d'una xifra relativament superior als anys anteriors. Participació i associacionisme ha estat l'àmbit amb més volum de projectes amb 37. Es supera d'aquesta manera a l'àmbit de la Joventut, una de les línies de treball més consolidades de la Fundació, on aquest 2020 els projectes han estat 29. Respecte els altres àmbits, Laïcitat, Drets Civils i Pensament Crític han acumulat 19 projectes i hem desenvolupat 6 sobre la reivindicació del Llegat de Ferrer i Guàrdia. 

Captura de pantalla 2021 07 21 a las 16.28.21

 

Participació i Associacionisme

A causa de la pandèmia, molts projectes de participació ciutadana aturats es van reprendre en format telemàtic. En aquest procés ens vam readaptar amb noves dinàmiques. En aquest 2020, també hem estat en primera línia per analitzar la situació d'afectació que ha experimentat el teixit associatiu i donar resposta a les seves necessitats. A més, hem seguit aprofundint en la planificació estratègica de l'acció subvencional i hem treballat els reptes de les administracions locals en el context de la Covid-19. En aquest àmbit també s'inclou tots els processos participatius dinamitzats a través de la plataforma Decidim

Joventut

Des de la Fundació ens hem dedicat a generar espais de debat al voltant de l'impacte de la pandèmia en les persones joves i en com articular respostes a través de les polítiques de joventut. Per aquest motiu, vam llançar la campanya #EmergènciaJoventut per visibilitzar en l'agenda pública la precarització de les condicions de vida dels i les joves. A banda, hem seguit desenvolupant plans estratègics pel món local i comarcal, així com hem continuat amb projectes d'intervenció que busquen fomentar l'orientació i l'acompanyament de les trajectòries vitals de les persones joves. 

Laïcitat, Drets Civils i Pensament Crític

La defensa d’un Estat laic i d’una educació́ plenament laica han centrat bona part dels nostres esforços reflectits en aquest eix. Ho hem fet a través de l'Informe Ferrer i Guàrdia 2020 dedicat a reivindicar una educació laica, amb el Manifest per un Estat laic que demanava la derogació del Concordat, hem realitzat rondes de reunions amb grups parlamentaris, així com un comunicat en contra la segregació religiosa a l'educació pública catalana. Amb l’esclat de la pandèmia i la centralització́ de bona part de la nostra activitat en l’àmbit digital, han fet també emergir les desigualtats digitals que ja veníem denunciant, i hem generat estudis i propostes per visibilitzar-les i abordar-les.  

Llegat Ferrer i Guàrdia

Com cada any, hem continuat difonent el llegat pedagògic i moral de Francesc Ferrer i Guàrdia. Durant aquest 2020, hem seguit promovent l'exposició itinerant "La Revolució Pedagògica de Ferrer i Guàrdia", que s'ha vist interrompuda per les restriccions sanitàries. A través de les xarxes socials, també vam difondre un vídeo divulgatiu sobre l'Escola Moderna i el seu llegat educatiu. A més, hem continuat la tasca de preservació i promoció de l'Arxiu i la Biblioteca de Ferrer i Guàrdia amb la digitalització i restauració de prop d'una cinquantena de documents.