FFG JaumeFusterBibliotecaImatge: Ajuntament de Barcelona 

La Fundació Ferrer i Guàrdia ha estat guardonada amb la beca Premi Ciutat de Barcelona per desenvolupar un projecte pilot que aprofundeixi en l'educació comunitària al districte de Gràcia. Sota el títol "Teixim ponts entre biblioteques i centres educatius de secundària. Recerca sobre la biblioteca Jaume Fuster i els centres del seu entorn", la investigació vol definir unes propostes d'actuació a partir de metodologies participatives que puguin servir per altres centres del districte o de la ciutat. 

Les beques Premis Barcelona 2020 són uns guardons que volen servir per finançar la creació artística, científica i cultural. En aquesta primera edició, ideats en el marc de la pandèmia per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), s'han concedit 225 beques per un valor total de 1,6 milions d'euros. En la presentació dels Premis, el passat 15 de juliol, l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, va reconèixer que "no són nomes unes beques, és una estratègia de defensa d'una ciutat que creu que l'educació, la cultura i la ciència són pilars democràtics". El fins ara regidor de Cultura, Joan Subirats, també va destacar que un dels objectius d'enguany ha estat incloure l'educació i el coneixement per tal de pal·liar la desigualtat cultural.  

El nostre projecte de recerca aplicada pretén enfortir els vincles entre els instituts de secundària i la Biblioteca Jaume Fuster al districte de Gràcia. L'objectiu és que l'alumnat reconegui la biblioteca com un espai educatiu de referència, i sigui un lloc d'interacció en el seu dia a dia. En aquest procés bidireccional, es vol comptar amb la participació dels i les joves, a l'hora de definir estratègies i propostes, però també per executar les accions del projecte. En aquesta línia, es parteix que la biblioteca pot esdevenir un espai de participació on els estudiants de secundària desenvolupin activitats que posin en valor les seves habilitats i competències a partir dels seus interessos. 

Entre les actuacions del projecte, s'elaborarà una diagnosi sobre la diversitat d'agents implicats i es definirà una estratègia d'actuació a partir d'un procés participatiu amb protagonisme dels i les joves. A més, es dissenyarà una metodologia de treball per tal que l'alumnat dels propers cursos també pugui participar en el futur. Tot aquesta feina es recopilarà en un informe final d'avaluació que podrà servir com a prova pilot amb opcions de replicar-se en altres escenaris de la ciutat. 

Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia tenim experiència en l'àmbit educatiu i de la participació a la ciutat de Barcelona. Entre el 2018 i el 2019 vam elaborar el Pla Educatiu dels Barris de Vallcarca-els Penitents i El Coll, així com el Pla Educatiu de Districte de Ciutat Vella. Actualment, també estem dinamitzant el procés participatiu en el marc del projecte "Protegim les Escoles" per millorar els entorns escolars en diverses escoles del districte de Sants-Montjuïc.