FFF CMIAT recollida1Imatge: Neteja col·lectiva per part d'un dels consells de Terrassa

Els consells d'infància i adolescència finalitzen un curs marcat per les videoconferències a causa de la pandèmia. És el cas dels consells de Terrassa i Sant Joan Despí dinamitzats per la Fundació Ferrer i Guàrdia, que s'han hagut d'adaptar al format online. Tot i les dificultats per realitzar projectes de forma presencial, infants i adolescents han pogut participar en la vida local dels seus municipis i han desenvolupat iniciatives sobre temes que els afecten directament. 

En el cas del Consell d'Infància i Adolescència de Sant Joan Despí, els participants han treballat propostes relacionades amb les fake news, la igualtat de gènere i la gestió de residus. En aquest sentit, el consell d'infants va fer una campanya de sensibilització sobre el gènere de la roba i sobre la taxa rosa als productes femenins. A banda, van promoure el reciclatge a les escoles de la vila i van realitzar una intervenció de neteja al riu Llobregat. Pel que fa al consell d'adolescents, van preparar un guió de vídeo divulgatiu sobre les notícies falses i com identificar-les, així com s'han encarregat de la difusió de l'activitat del consell. 

Pel que fa al Consell Municipal d'Infància i Adolescència de Terrassa (CMIAT), cada districte ha desenvolupat iniciatives segons els seus criteris relacionades amb el reciclatge, la mobilitat sostenible i l'antiracisme. A partir de l'encàrrec que van rebre de l'alcalde de la ciutat, els amics i amigues del CMIAT han realitzat un mapa col·laboratiu per detectar els punts problemàtics dels camins escolars i s'han dut a terme accions de conscienciació sobre la mobilitat segura i sostenible. Per promoure la cura del medi ambient, els consells van organitzar una neteja col·lectiva d'un espai de Terrassa, es va fer una campanya de cartells i es va gravar una cançó de rap amb el cantant Mohi Lee sobre la importància del reciclatge i la reducció de plàstics. Per últim, un dels districtes es va autoformar sobre el fenomen del racisme amb la col·laboració de SOS Racisme que ha conclòs amb l'elaboració de guions de curtmetratges per conscienciar a la ciutadania. 

Des de la Fundació defensem la promoció pública de la participació infantil com una via perquè infants i adolescents puguin exercir els seus drets com a ciutadans i tenir capacitat de decisió. La pandèmia no és un impediment perquè la infància tingui veu sobre les qüestions que afecten els seus municipis, però cal proporcionar espais i acompanyar perquè la participació sigui real i de qualitat. La participació online ha demostrat que té avantatges per facilitar la conciliació i la inclusió de nous perfils i és una eina que també ha de quedar-se una vegada superada la crisi sanitària actual.