Entornsescolars FFGLa comunitat educativa s'ha seguit involucrant en els processos participatius de millora dels entorns escolars malgrat les dificultats de la pandèmia. Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia hem contribuït a la participació en l'àmbit de l'educació amb la dinamització de sessions amb alumnat, associacions de famílies i direccions de centres educatius del districte de Sants-Montjuïc de Barcelona. 

Concretament, hem donat suport en processos participatius de 5 escoles per tal de recollir propostes per a la millora dels entorns escolars. Aquesta tasca s'ha realitzat a través d'un qüestionari i de sessions participatives telemàtiques i presencials. Aquestes sessions participatives estan emmarcades en el projecte "Protegim les Escoles" de l'Ajuntament de Barcelona que busca transformar els entorns dels centres educatius de la ciutat. D'aquesta manera es vol repensar els espais d'estada, de joc i les zones verdes properes als centres educatius. Entre les propostes recollides, les prioritats de la comunitat educativa estan orientades a pacificar el trànsit i donar preferència a vianants, en proporcionar més zones de joc i incrementar el verd a través de jardineres i arbres. 

Igual que els centres educatius han restat oberts durant tot el curs, la comunitat educativa també demostra amb la seva participació que han pogut superar els obstacles de la covid-19. A través dels pressupostos participatius de Barcelona s'han pogut vehicular molts projectes d'inversió relacionats amb la millora dels entorns escolars liderats per part d'associacions de familiars d'alumnes o el mateix alumnat dels centres. Precisament des de la Fundació hem donat suport en la coordinació d'aquest procés participatiu i en el cas del districte de Sant Martí, on vam realitzar la dinamització de la participació, dos dels cinc projectes seleccionats per la ciutadania són iniciatives per millorar els espais educatius. 

En aquesta línia de reivindicar els entorns escolars també s'ha manifestat el nou Pla Educatiu de Ciutat de Torrelles de Llobregat elaborat per la Fundació. A través d'un procés participatiu, la comunitat educativa del municipi ha definit una estratègia pels propers anys que integri l'entorn natural i els espais exteriors al projecte educatiu dels centres. 

Tots aquests projectes recullen necessitats, molt cops històriques, en relació a la transformació dels espais urbans, en aquest cas molt centrats en l’alumnat, que la pandèmia i la nova reorganització d’entrades i sortides dels centres educatius ha posat encara més en evidència. Des de la Fundació ens sumem a les mostres d’agraïment a la comunitat educativa en aquest tancament de curs escolar atípic, realitzant un reconeixement a la seva implicació i participació en aquests projectes de transformació que aporten valor afegit a les adaptacions a les que han anant donant resposta, tot i les dificultats de context.