FFG ProjectePIMBCN SantMarti2Imatge: Un dels projectes seleccionats al Districte de Sant Martí. Autor: Decidim.barcelona

La ciutadania de Barcelona ha escollit on s'invertiran els 30 milions d'euros dels primers pressupostos participatius de la ciutat. El procés va finalitzar aquest dilluns 21 de juny amb 76 projectes d'inversió seleccionats dels més de 200 que podien votar els veïns i veïnes. La participació ha estat de prop de 39.500 persones, una xifra que segons l'Ajuntament supera en termes relatius a altres grans ciutats en les seves primeres edicions de pressupostos participatius. 

Des de la Fundació s’ha donat suport a aquest gran procés participatiu, on des del seu inici el gener del 2020, han participat gairebé un total de 65.000 persones. S’han realitzat tasques vinculades tant amb la fase de disseny d’aquest gran projecte, de suport a la coordinació general del mateix, i s’ha dinamitzat el procés en 2 dels 10 districtes de la ciutat: Sant Martí i Sants-Montjuïc. 

Una vegada l'Ajuntament de Barcelona va avalar tècnicament els projectes d'inversió, el procés va encetar la fase de selecció de propostes i la posterior fase de votacions a través de la plataforma Decidim. En aquestes dues etapes de participació online, van intervenir prop de 52.600 persones.

En la votació, els veïns i les veïnes podien seleccionar tants projectes d'un districte fins que s'esgotés el pressupost previst amb un mínim de dues propostes. Entre els districtes que han registrat una major participació es troben Sants-Montjuïc i Eixample amb 9.000 votants i Sant Martí amb 8.000 votants

La tipologia de projectes més votats han estat la reforma d'entorns escolars, la pacificació o remodelació de carrers, i la creació d'espais verds i horts urbans. En menor mesura, també s'han seleccionat projectes relacionats amb la mobilitat, la millora d'equipaments o la preservació de la memòria històrica, entre d'altres.