FFG HumanismeTecnologic PEMBImatge: PEMB

Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia hem participat en el debat "Cicle Intel·ligent" del procés participatiu anomenat "Barcelona Demà: Compromís Metropolità 2030" que ha engegat el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB). Ho hem fet amb un article sobre les bretxes digitals, la capacitació i els reptes de futur per assolir la inclusió social davant el fenomen de la digitalització.

En l'elaboració d'aquest article han participat Sílvia Luque, directora de la Fundació, i les investigadores Sandra Gómez i Hungría Panadero. Es tracta d'un document que recopila el coneixement de la nostra entitat en altres investigacions sobre la bretxa digital com en l'educació, el tercer sector o els efectes en la gent gran.

Entre els reptes de futur que marca l'article es troba la urgència de la capacitació i l'acompanyament digital per revertir les bretxes digitals. Una capacitació que ha d'anar més enllà de les habilitats d'ús per incorporar una perspectiva críticadavant l'entorn digital. En el document s'assenyala que aquesta actuació capacitadora requereix atendre la diversitat i heterogeneïtat de col·lectius i aprofitar tots els agents existents. Per part de la regió metropolitana, el gran repte és el treball en xarxa i l'elaboració d'una estratègia conjunta per coordinar els actors i els recursos

Des del procés participatiu del PEMB ens van posar una qüestió per aprofundir en l'humanisme tecnològic: com garantim els drets digitals de les persones per tal d'aconseguir una metròpoli digitalment justa al 2030? Juntament amb nosaltres, aquesta mateixa pregunta la van respondre l'assessor de comunicació, Antoni Gutiérrez-Rubí, i la investigadora de l'Institut d'Innovació Social, Liliana Arroyo.  

Barcelona Demà és un procés participatiu per posar les claus per avançar cap a un futur del territori metropolità més cohesionat i impulsar el debat des de tots els punts de vista: la innovació, la cultura, l'habitatge, l'urbanisme, la mobilitat, etc. Des del PEMB conviden a totes les organitzacions que ho vulguin a participar-hi. Per sumar-se al procés cal registrar-se a través de la plataforma Decidim i consultar si la teva organització ha estat mapejada o automapejar-se. Una vegada obtinguda la validació, les organitzacions poden participar en els debats, fer propostes i compartir el seu coneixement o experiència en les trobades i jornades. 

Consulta l'article