Portada QuadernParticipacioDigitalLa Diputació de Barcelona ha publicat una nova edició dels Quaderns de Participació Ciutadana amb el títol: "Eines digitals per a la participació ciutadana". Es tracta d'una guia de recursos elaborada per la Fundació Ferrer i Guàrdia per encàrrec de la Diputació de Barcelona per tal de facilitar la presa de decisions compartides en l'entorn digital. 

Arran de la pandèmia de COVID-19, hem experimentat una digitalització de molts aspectes de la nostra vida quotidiana. La participació ciutadana també s'ha vist afectada per aquest procés de canvi, que representa un repte per adaptar la presencialitat al format online, però també una oportunitat per motivar a participar a nous segments de la ciutadania.  

Aquest número 10 dels quaderns compta amb una selecció de 56 eines digitals intuïtives i fàcils de fer servir per a la participació de la ciutadania. S'han prioritzat aquelles que són de programari lliure o amb una versió gratuïta d'ús funcional. 

La guia classifica les eines en vuit categories diferents segons la seva funcionalitat: pensament creatiu, sociogrames, enquestes, votacions, trobades en línia, plataformes per a la participació ciutadana, edició col·laborativa i seguiment de projectes. En aquest sentit, cada eina pot servir per crear continguts de manera col·lectiva, per fer la diagnosi dels agents d'un territori i les seves relacions o per realitzar les prioritzacions a través d'una consulta a la ciutadania, entre d'altres. 

El quadern també incorpora una sèrie de recomanacions a l'hora de planificar un procés participatiu. En aquesta línia, assenyala la importància de definir els objectius i les diferents etapes abans de realitzar la sessió participativa. A la vegada, recorda parar atenció a la bretxa digital per acompanyar, motivar i garantir l'ús de les eines digitals per part de la ciutadania, així com tenir cura de la privacitat de les dades personals que puguin fer servir els ciutadans. 

Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia som especialistes en la planificació i dinamització de processos participatius. En l'últim any, a causa de la pandèmia, hem hagut d'adaptar moltes intervencions a un format exclusivament online o, si les restriccions ho permeten, a un model híbrid, el qual combina les avantatges d'arribar a un públic més ampli i realitzar exercicis de deliberació més profunds.