IIJornadesInterculturalitat 1Prop d'una vintena de persones van participar el passat dissabte 15 de maig de les II Jornades d'Interculturalitat. Organitzat per Esplais Catalans, la Federació de Casals de Joves de Catalunya, l'Escola Lliure El Sol i la Fundació Ferrer i Guàrdia, la sessió estava dedicada a detectar discursos discriminatoris i en construir narratives transformadores antiracistes. 

L'acte va comptar amb Edoardo Bazzaco, sociòleg i membre de la direcció de SOS Racisme Catalunya, així com coordinador de projectes d'àmbit nacional i europeu sobre delictes i discursos d'odi. La seva ponència va mostrar la necessitat de canviar les narratives discriminatòries que hi ha en l'actualitat, que es retroalimenten amb rumors i falsedats per interpretar negativament fenòmens com les migracions. A la vegada que l'ús del llenguatge jurídic i administratiu serveix per deshumanitzar a les persones migrants. Per Bazzaco, la clau és a través del pensament crític i la reflexió, no reforçar aquests mecanismes discriminatoris i construir un nou llenguatge que contribueixi a l'intercanvi entre cultures. 

IIJornadesInterculturalitat 2

En aquestes jornades es va convidar a quatre entitats que treballen la diversitat per compartir la seva experiència: 

L’Àlvaro Ramírez i la Maria Creixell de Caravana Abriendo Fronterasnode català d'una xarxa estatal formada per diferents organitzacions i col·lectius que treballen per a denunciar vulneracions de drets en zones frontereres, i reivindicar el dret a la llibertat de moviment de totes les persones. Amb els participants de la jornada, van traslladar la seva tasca com a altaveu de denúncia contra les causes estructurals del racisme institucional assenyalant els responsables i no contribuint a la victimització de les persones en processos migratoris. A la vegada que busquen reforçar experiències positives i assessoren les persones migrades en l'exercici dels seus drets. 

La Sara Montesinos i en Martí Albesa de l’Agència Talaiaagència de comunicació que van presentar el seu documental: 18+1. A partir de la visualització d'un fragment d'aquesta sèrie que dóna veu als joves migrants, els participants de la jornada van poder reflexionar sobre els elements de la narrativa discriminatòria, la importància de l'acció d'informar-se i ser conscients del biaix de gènere en què es tracten els processos migratoris. 

La Rabha Et taouil Cherkaoui, la Samah Asttaf Kadili i la Chloë Natalie Sarah FitzGerald de (Re)Acciona, grup de treball antiracista de les Terres de l'Ebre, que vol donar visibilitat i posar fi a les situacions discriminatòries. En la sessió, l'entitat va exposar com treballen per denunciar casos de discriminació i per conscienciar a infants i joves a de-construir conceptes que fomenten el racisme com el de "vine i integra't". També van relatar les necessitats de descentralitzar els grups antiracistes fora de les ciutats, així com la manca de dades o estudis sobre l'impacte del racisme en la vida de les persones. 

La Chaimae Benlemchkraf i en Mohammed Oiraq de Prollemaproposta adreçada a joventut migrada en situació d’exclusió social severa, que els i les capacita, amb ensenyament de la seva llengua materna. En les jornades van explicar com la seva implicació en aquest projecte els hi aporta confiança i seguretat, així com l'oportunitat de tenir veu i fer xarxa amb altres persones que també han viscut aquest procés migratori. 

Per finalitzar l'acte, les participants van concloure els espais d'experiències fent una dinàmica sobre els aprenentatges adquirits durant la jornada. Entre les conclusions més destacades, es va posar el focus en la dimensió estructural i en la importància de la no victimització de les persones, també en la revisió de discursos, en la denúncia de les opressions com a mitjà i en generar coneixement intercultural a través del joc

JornadesInterculturalitat 3

Aquestes són les segones Jornades d'Interculturalitat d'aquest curs. En les anteriors es va fer una formació i debat intern per treballar la interculturalitat en els espais de les entitats i esdevenir més diverses.