POBLE SEC 2 1024x683Foto: Ajuntament de Barcelona

El Pla de Barris 2021-2024 de l'Ajuntament de Barcelona inicia el seu camí després de la finalització del procés participatiu on s'han recollit més de 1.600 propostes de la ciutadania. En concret, aquest programa comença a Ciutat Vella i Sants-Montjuïc  posant l'èmfasi a les polítiques per combatre les desigualtats educatives, a l'atenció a infants i joves, així com l'impuls dels espais comunitaris. El Pla compta amb un pressupost de 22,6 milions pels barris del Raval i el Poble-sec i també incorpora accions per fer front a la crisi generada per la pandèmia. 

Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia vam ser els encarregats de dinamitzar el procés participatiu del Raval i el Poble-sec. A partir de sessions telemàtiques, punts de dinamització de l'espai públic i a través de la plataforma digital Decidim, es van recollir més de 600 propostes de la ciutadania. Aquests dos processos van finalitzar amb sessions de retorn. També vam dinamitzar aquest procés en el barri d'El Besòs i el Maresme, inclòs en aquesta segona edició del Pla de Barris. 

En el cas del Raval, es duran a terme 30 accions en aquest barri, que consistiran en: l'ampliació de nous perfils psicosocials als centres educatius, la priorització de la salut preventiva comunitària, en projectes per visualitzar la diversitat juvenil,  millores en l'espai públic en clau de refugi climàtic i en programes de formació i ocupació per a col·lectius vulnerables. El Pla de Barris al Poble-sec comptarà amb 26 accions amb les seves particularitats: es pacificaran carrers per a vianants, s'impulsarà un programa de promoció del consum local i el desenvolupament d'un espai de criança infantil. 

A la Fundació som especialistes en la dinamització de processos participatius híbrids combinant la presencialitat amb els avantatges de la participació online. Aquesta experiència es veu reflectida en el fet que també hem donat suport en dinàmiques participatives com el Pla d'Actuació del Parc de Montjuïc i hem participat en la dinamització i coordinació dels primers pressupostos participatius de Barcelona.