FFG CCDIGITAL2021 3

La Fundació Ferrer i Guàrdia hem participat aquest dimecres al II Congrés de Competències Digitals de Catalunya amb una ponència sobre bretxa digital i desigualtats. En la mateixa taula rodona han participat Michael Donaldson, comissionat d'Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern de l'Ajuntament de Barcelona, per parlar sobre la bretxa digital a Barcelona, i Marta Bricall, consultora de KPMG i representant de la Generalitat de Catalunya, qui ha presentat l'estudi sobre bretxa digital a Catalunya. El debat ha estat moderat per Montse Guitert, doctora en Ciències de l'Educació i investigadora principal del grup de recerca Edul@b educació i TIC de la Universitat Oberta de Catalunya. 

La nostra investigadora, Sandra Gómez, ha tractat el fenomen de la bretxa digital a partir de les seves tres dimensions: accés, ús i aprofitament. En la seva diagnosi, ha demanat una major atenció social a les dues primeres desigualtats per tal de poder incidir en la tercera. "Garantir l’accés a Internet i als dispositius necessaris per fer-ne un ús òptim, passa per entendre l’accés com un bé públic a garantir", ha recalcat. En aquesta línia, ha incidit en polítiques urgents davant l'emergència digital que estem vivint arran de la pandèmia, ja que "la inclusió digital no és que totes hi puguem accedir, sinó que totes tinguem les mateixes oportunitats per extreure un profit". 

En el debat d'aquesta ponència s'han remarcat les accions i els col·lectius prioritaris en l'abordatge de la bretxa digital. Per a la nostra investigadora, Sandra Gómez, s'ha de posar més atenció a la gent gran, les persones amb discapacitat i les dones. "No es redueix a una qüestió de competències instrumentals, sinó més aviat a la formació d’una ciutadania digital crítica, la qual cosa implica no només parlar d’inclusió digital, sinó també de drets i de llibertats digitals", ha assegurat. A més, també ha recomanat la integració de la perspectiva de gènere en el món STEM, així com que l'abordatge de les bretxes digitals no depengui d'un únic actor, sinó que hi hagi una implicació comunitària. 

A la Fundació tenim experiència en la investigació sobre la bretxa digital. En l'últim any hem presentat tres informes sobre l'abordatge d'aquest fenomen en l'educació, en el Tercer Sector i en els centres de dinamització digital