Dialet TNETS 4

T'has parat a pensar quins trets de la teva personalitat mostres a les xarxes socials? Com et relaciones a Internet amb aquella comunitat que comparteixes gustos o interessos? Has reflexionat sobre què has après gràcies als continguts generats pels altres? 

A tots aquests interrogants es van donar resposta aquest dimecres al diàleg i presentació del llibre de la Liliana Arroyo: "Tu no ets la teva selfie: 9 secrets que tothom viu però ningú explica". La sociòloga i experta en TIC va introduir aquesta obra d'assaig juvenil, la qual arriba a la segona edició, on parla de les experiències de 12 joves a través de les xarxes socials. Precisament, per parlar d'aquestes experiències digitals, vam comptar amb el testimoni d'Imma Pujol, mare i bibliotecària, Bru Esteve, creador de continguts digitals i impulsor del canal Malaia, i de Felip Lorenzo, professional de l'educació i ambaixador STEAMCAT. 

En el llibre "Tu no ets la teva selfie", s'introdueixen tots els elements negatius de la indústria de les noves tecnologies, però l'autora reconeix que s'ha volgut defugir dels riscos o perills associats a les pantalles i centrar-se també en les oportunitats d'aprenentatge. "Hi ha experiències creatives i constructives com els i les joves que fan servir les xarxes a favor dels seus propòsits personals o col·lectius", va explicar Arroyo. En aquesta línia, va assegurar que les xarxes socials "responen a necessitats bàsiques de la identitat: de ser i de pertànyer". 

En la taula rodona amb el Bru, l'Imma i el Felip es van tractar aspectes com la projecció de la nostra identitat virtual, la importància de l'acompanyament, i en l'aprenentatge de l'ús de les TIC per millorar l'educació. En Bru Esteve va relatar la seva experiència a les diferents xarxes socials i en la seva elecció conscient sobre quins trets de la personalitat destacava perquè "hi ha una manera diferent de representar-te en cadascuna". En canvi, l'Imma Pujol va explicar la seva perspectiva com a mare d'un fill adolescent i en les dificultats d'acompanyar perquè facin un ús responsable i equilibrat de les TIC. "És important la prèvia i l'acompanyament que hagis fet de petit perquè quan són joves busquen les respostes fora", va afirmar l'Imma. Finalment, des del punt de vista educatiu, en Felip Lorenzo va explicar com el professorat ha començat a copiar tècniques de les xarxes socials per a les classes telemàtiques. "Amb els youtubers hem après la manera de dirigir-se directa i autèntica que funciona", va explicar en Felip. El seu consell per als pares i mares preocupats per les hores que dediquen els seus fills a les TIC va ser: "interesseu-vos, perquè o bé deixen de fer el que fan o aprendreu alguna cosa". 

Com a conclusió de l'acte, l'autora del llibre va reflexionar sobre la necessitat de crear espais d'acció col·lectiva per tal de realitzar aquest acompanyament als joves a través de les TIC. En aquest sentit, Arroyo va recomanar de "transitar les xarxes de forma conjunta, com quan ensenyem a anar en bicicleta, en el moment que ja sabem si pot gestionar la identitat digital, el deixem anar".