Eo4Pg7sXEAYihLpFoto: Districte de Sants

El nou Pla de Barris de Barcelona 2021-2024 s'està definint amb un procés participatiu per recollir propostes de la ciutadania. Des de l'Ajuntament de Barcelona, a través de Foment de Ciutat, va presentar la nova edició d'aquest pla que incorpora set barris més, fins a arribar a un total de 23, i que destinarà 150 milions d'euros en educació i sanitat pública, drets socials, habitatge, l'economia i l'espai públic. A més, s'ha inclòs un nou àmbit d'actuació sobre sostenibilitat ambiental i emergència climàtica. Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia hem col·laborat en la dinamització i acompanyament dels processos participatius dels barris per tal de traslladar les demandes del veïnat i incorporar-les en aquest pla que té com a objectiu la reducció de la desigualtat a la ciutat. 

Concretament, la Fundació ha dinamitzat els processos participatius dels barris del Raval, Poble Sec i El Besòs i el Maresme. Malgrat la pandèmia de la covid-19 que ha reduït les trobades presencials, s'han habilitat punts mòbils informatius als carrers des d'on recopilar propostes i s'han mantingut sessions participatives reduïdes amb col·lectius i grups d'interès, sobretot en format telemàtic

La presencialitat del procés s'ha complementat telemàticament a través de la plataforma Decidim. En cada barri, veïns i entitats han pogut registrar les seves propostes directament. Entre les sessions participatives, els punts mòbils i el procés participatiu online, hem recopilat prop de 600 propostes en els barris de Poble-sec, Raval i El Besòs i el Maresme. En total, el procés participatiu a la ciutat ha recollit més de 1700 propostes del conjunt de territoris. Els processos participatius finalitzaran amb la presentació dels resultats, a partir de totes les propostes seleccionades, i es faran sessions participatives de validació i de retorn a la ciutadania durant aquests primers mesos de 2021.