guangzhou banners corp 768x350 72dpi en photo3 0Entre el 9 i el 13 de novembre s'ha celebrat el Consell Mundial de la United Cities and Local Governments (UCLG), una xarxa que agrupa a més de 240.000 ciutats, regions i metròpolis de tot el món. Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia hem acompanyat aquesta organització en la celebració d'aquesta trobada mundial que té per objectiu marcar l'agenda de l'administració local davant la crisi actual i el futur postcovid. A través de la plataforma Decidim, hem pujat tots els documents de treball a debatre en el Consell, s'han fet formacions a l'equip tècnic de la xarxa i s'han dinamitzat els espais de debat. 

Aquest any, el Consell Mundial s'ha hagut de celebrar de forma telemàtica a causa de la pandèmia i les restriccions per viatjar a l'estranger. Originalment, la trobada s'havia de realitzar a Guanzhou, Xina, fet que ha evidenciat la importància d'utilitzar plataformes digitals que puguin afavorir la participació de tots els membres de la xarxa i permetre el funcionament democràtic d'una entitat basada en la deliberació i la cooperació internacional. 

UCLG és una xarxa mundial de l'administració local que treballa per afavorir el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 de Nacions Unides. En aquest Consell Mundial s'ha presentat un decàleg de compromisos pels propers anys postpandèmia com la sostenibilitat ambiental, l'equitat, la provisió de serveis públics, la governança democràtica i la promoció cultural, entre d'altres. 

Des de la Fundació ja vam començar fa uns mesos a realitzar tasques de suport i acompanyament en el funcionament intern del dia a dia de la UCLG a través de la plataforma Decidim. Eines de programari lliure com aquesta, impulsada des de l'Ajuntament de Barcelona, permeten una nova dimensió de la participació sense límits davant els reptes de la pandèmia.