Captura de pantalla 2020 11 11 a las 13.09.53La Fundació Ferrer i Guàrdia hem participat aquest dimecres a la Smart City Week de Barcelona per aprofundir en els reptes educatius davant les bretxes digitals evidenciades durant la pandèmia i en mesures per garantir l'equitat. En el seminari "Wifi, tauletes i covid-19, o com reduir l'escletxa digital a l'escola" ha intervingut la nostra investigadora, Sandra Gómez, autora de l'informe "Bretxes digitals i educació: usos de les TIC en l'aprenentatge, usos socials de pantalles i xarxes i noves bretxes digitals". En aquest debat organitzat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i l'Ara Criatures, també han intervingut Ana Albalat, sub-directora general de Recerca i Cultura Digital del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, i Núria Alonso, tècnica de Colectic en projectes d'inclusió digital. 

El seminari ha servit per posar sobre la taula quins són els grans reptes de l'educació en les TIC. La investigadora de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Sandra Gómez, ha assegurat que el gran canvi per atendre les bretxes digitals passa per una forta involucració de l'administració pública per l'alfabetització digital i "entendre les TIC com un bé públic a protegir i defensar igual que abans ho era aprendre a llegir". D'aquesta manera, afegeix que "estem deixant que el mercat reguli no només el que ens ofereix a nivell tecnològic sinó també tot allò que els ciutadans/es necessitem per desenvolupar-nos". Per aquest motiu, es proposa una intervenció que vagi més enllà del sistema educatiu, ja que les TIC són l'espai on es manifesten les bretxes digitals i aquestes amplifiquen les desigualtats socials ja existents. En aquest sentit, un primer repte és garantir condicions d'accés igualitàries a les TIC perquè no és el mateix tenir un smartphone que un ordinador, així com tampoc és el mateix una bona connexió internet a casa que haver-se de desplaçar a una biblioteca. 

Davant una educació cada vegada més digitalitzada que ha provocat la pandèmia de la covid-19, des de la Fundació Ferrer i Guàrdia constatem que les bretxes digitals s'incrementen degut a les dificultats d'aprofitament en funció dels recursos tecnològics familiars. En el debat de la Smart City Week, Sandra Gómez ha afirmat que un altre repte és traslladar a l'àmbit digital la funció educativa de l'escola en fomentar la igualtat d'oportunitats. "El gran repte és com traslladem a aquest entorn digital, la capacitat que té l'escola d'actuar com a igualador, amb aspectes com la socialització, l'adquisició d'hàbits i la generació d'expectatives en l'acompanyament", ha recalcat Gómez. Els estudis mostren com les desigualtats educatives en l'aprofitament de les TIC afectaran a múltiples aspectes al llarg de la vida d'aquests infants davant un mercat laboral cada vegada més digital. Per aquest motiu, Gómez proposa donar un impuls a les vocacions STEM en noies i col·lectius vulnerables al tractar-se d'un sector d'ocupació d'especial rellevància en el futur. 

En el debat també s'ha plasmat que la responsabilitat davant les bretxes digitals educatives correspon a tota la societat. La investigadora de la Fundació, Sandra Gómez, ha manifestat la importància de l'acompanyament per un ús crític de les TIC. "Hem donat per fet que com tenen accés a les TIC ja en saben fer ús, però com a adults no ens hem plantejat com els hem d'acompanyar perquè ens manquen les eines i la formació", ha apuntat Gómez. En aquesta línia, ha afegit que cal una educació que incorpori tots els agents de l'entorn i "generar espais que permetin l'interncanvi d'experiències d'èxit, eines i solucions entre les escoles, les entitats, els ciutadans i tot el teixit territorial". Gómez ha advertit del perill que una part de la joventut "estigui assumint que accedir a les TIC és un luxe i que certes carències són normals". Però la pandèmia de la covid-19 també ha visualitzat altres oportunitats per revertir aquesta tendència i per agilitzar un accés més global i igualitari a les tecnologies de la informació.