FotodeGrup OfrenaFFG2020Des de la  Fundació Ferrer i Guàrdia hem commemorat aquest dimarts el 111è aniversari de l'afusellament de Francesc Ferrer i Guàrdia davant del monument que el recorda a la muntanya de Montjuïc. Com cada any, s'ha realitzat una Ofrena Floral per retre homenatge a la vida i obra del pedagog català, que en aquesta ocasió s'ha aprofitat per reivindicar la necessitat d'una educació laica. Davant el pla pilot de la Generalitat d'introduir classes de religió islàmica a les escoles públiques catalanes, el president de la Fundació, Joan-Francesc Pont, ha alertat sobre els riscos de dividir a la ciutadania per comunitats i conviccions. Pont ha indicat que no és un problema sinó que és "un símptoma que la nostra societat accepti sense una excessiva discussió que els nens siguin classificats segons les creences dels seus pares". En la mateixa línia, ha evidenciat la importància d'un model d'escola laica on "aprenguin el valor de la igualtat, la diferència, la solidaritat i que generin bons ciutadans". Des de l'entitat, històricament, ens hem mostrat contraris al paper de la religió catòlica a l'escola i hem denunciat la presència de qualsevol assignatura de caràcter confessional als centres educatius sostinguda amb fons públics.

En aquesta edició de l'Ofrena Floral també s'ha celebrat el 30è aniversari de la inauguració del monument a Ferrer i Guàrdia. L'estàtua a Montjuïc es va inaugurar el 13 d'octubre de 1990 per l'alcalde Pasqual Maragall amb l'assistència de l'ambaixador de Bèlgica a Espanya i el tinent d'alcalde de la ciutat de Brussel·les, ja que el model original de l'escultura data de 1911 i es troba en l'actualitat davant la Universitat Lliure de Brussel·les. Com a efemèride del primer reconeixement públic a la ciutat de Barcelona a la figura de Ferrer i Guàrdia, en l'acte hi ha participat el regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, qui ha recordat la importància de preservar la memòria del pedagog català. "És un monument internacional que parla de la fraternitat i la solidaritat que va generar l'afusellament de Ferrer i Guàrdia", ha afegit Serra. A més, ha defensat la seva obra pedagògica, ja que en les seves paraules, "representava una punta de llança modernitzadora de l'educació amb la formació de mestres, l'obertura d'escoles i biblioteques".

L'última intervenció de l'acte ha estat a càrrec de Pilar Gargallo, presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, qui ha reivindicat els valors de l'Escola Moderna de Ferrer i Guàrdia. "Malgrat que hagin passat més de 100 anys, dels postulats de Ferrer i Guàrdia seguim lluitant avui en dia per aconseguir una escola democràtica, inclusiva, científica, coeducadora i laica", ha afirmat Gargallo. En aquest sentit, ha assegurat que s'ha de continuar defensant l'escola pública com un "santuari laic i com un lloc de transmissió de coneixements universals".

En l'Ofrena Floral d'enguany, marcada per les mesures de prevenció sanitàries, han participat representants de l'Ajuntament de Barcelona i d'Alella, així com d'una vintena d'entitats del sindicalisme, el món educatiu i associacions laïcistes i humanistes.