La Fundació Ferrer i Guàrdia dona el tret de sortida al projecte d’avaluació de fires locals de formació i d’ocupació de Catalunya. Aquest projecte s’emmarca en el procés de reflexió per part del Consell Català de la Formació Professional de la configuració de les fires i altres esdeveniments per poder fer orientació i acompanyament a les persones en transició formativa o laboral, principalment joves. 

L’estudi es basarà en l’anàlisi de les fires de formació i ocupació que es desenvolupen a Catalunya i es tindran en compte els esdeveniments (presencials o virtuals), que pretenen informar i orientar les persones en transicions professionals, com fires, jornades o altres actuacions; es recolliran i analitzaran totes les actuacions municipals, supramunicipals, comarcals i mancomunades que tinguin aquesta finalitat. L’objectiu del projecte és la identificació de bones pràctiques i possibles col·laboracions i sinergies entre les entitats que impulsen i que són organitzadores de les diferents fires i el grup motor de la Fira FPCAT, que encapçala el Consell Català de Formació Professional.  

Des de la Fundació treballem des de fa més de 3 dècades en l’anàlisi de les transicions juvenils i dels recursos de que disposen les persones joves per establir els seus itineraris. Aquest projecte reforça aquesta línia de treball, que té una gran centralitat  en el context actual. La crisi sistèmica provocada per la Covid augmentarà desigualtats educatives i socials i generarà una gran pèrdua de llocs de treball. En aquest context serà necessari un gran esforç per a la interconnexió d’agents per alinear formació, ofertes d’ocupació, interessos de les persones demandants de formació i d’ocupació i fer un impuls als nous sectors productius emergents. Consegüentment, són l’educació i l’ocupació dos dels pilars més fonamentals a enfortir en aquest moment, tasca que es veurà reforçada a través d’aquest projecte.