El 30 de novembre va tenir lloc la Jornada de TIC’s i Educació: "La tecnologia al servei dels infants?" al Centre Cultural Albareda de Barcelona. La Fundació Ferrer i Guàrdia va organitzar l’activitat en el marc del projecte Segurnet. Un espai on s’ha parlat sobre les bretxes digitals, quines identifiquem i com estan afectant el sistema educatiu.

La psicòloga Dolors Reig va obrir la jornada fent una reflexió sobre les situacions que es donen avui en dia en el context de les bretxes digitals a les escoles: “Hi ha joves molt capacitats per a fer servir les noves tecnologies, cal que el professorat estigui obert a incorporar-les i a deixar que els i les joves aprenguin amb aquests nous llenguatges”. Reig afegeix que és un bon moment perquè sorgeixin noves plataformes.”

La taula d’expertesa va comptar amb la participació del pedagog Guillermo Bautista, la pedagoga Rosabel Roig i el psicòleg Marc Masip. Un espai on es va debatre sobre la introducció de les tecnologies a l’aula i quins formats existeixen i s’utilitzen actualment. S’hi van fer observacions com que l’aspecte a treballar és la part metodològica sobre com utilitzem la tecnologia, i partir d’aquí veure quins recursos calen. “S’han de fer servir les noves tecnologies per allò que realment ens doni un valor afegit” afirmava Bautista.

Taula de debat 2

Per altra banda, es va dur a terme una taula d’experiències educatives, amb experts/es de 3 instituts, on es va debatre sobre el posicionament a favor o en contra de la incorporació del mòbil a l’aula. El director de l’INS Torre del Palau, Evaristo González, va defensar la utilització de telèfon mòbil al centre perquè considera que les tecnologies acceleren les possibilitats d’aprendre si s’alien amb les metodologies adients per aconseguir objectius pedagògics.

El cap d’estudis de l’INS Joaquima Pla i Farreras, Toni Aparicio, va explicar el protocol que utilitzen al centre per gestionar l’ús dels telèfons mòbils. Fan servir un codi basat en quatre colors per determinar quan, on i quin ús es pot fer d’aquests dispositius. Afirma que s’ha de fomentar la responsabilitat perquè el codi realment tinguin un valor pedagògic i fer-ne un ús respectuós en l’ambient de treball. Per la seva banda, la coordinadora pedagògica de l’Institut Juan Manuel Zafra, Mercè Capell, va exposar que es troben en un procés d’introducció de tecnologies a les aules amb eines com ordinadors, pissarres i llibres digitals. Capell va compartir la seva visió sobre que a un menor no se l’ha de castigar sinó que se l’ha d’educar: “El mòbil no el podem sancionar. L’hem de treballar”.

El públic va participar activament al llarg d’aquesta jornada on es van compartir diversos punts de vista sobre com la tecnologia millora o dificulta l’aprenentatge dels infants. Cal seguir treballant per oferir als i les joves les millors eines per formar-se i que aquestes estiguin al seu servei i no a la inversa.

Materials

La tecnologia com a metodologia invisible en el seu ús diari – Institut Torre del Palau

Ús del mòbil al centre – Institut Joaquima Pla i Farreras