SomniaImatge cedida per Xarxa Òmnia de Catalunya

En el 20è aniversari de la creació de la “Xarxa Òmnia”, la Generalitat de Catalunya ha engegat un procés participatiu per repensar i reformular aquests espais comunitaris ubicats a més de 100 punts del territori català. La Fundació Ferrer i Guàrdia s’encarregarà del disseny i dinamització de la meitat de les sessions presencials d’aquest procés, així com del disseny dels materials i la gestió de la participació online a través de la plataforma Participem.gencat. Es tracta d’un procés participatiu que ha començat aquest mes de juliol i s’allargarà fins al novembre.

Què són els Punts Òmnia?

Els punts Òmnia són centres i aules equipades amb tecnologia de la informació que volen apoderar als col·lectius més vulnerables de la societat a través de la formació, la millora de l’ocupabilitat i amb el suport de la intervenció comunitària. A Catalunya n’hi ha actualment 113 punts gestionats tant per entitats com per administracions locals i comarcals.

Què es vol aconseguir amb el procés participatiu?

El procés participatiu pretén adaptar el programa dels Punts Òmnia a la nova realitat social, als nous perfils dels usuaris i usuàries i a l’evolució de les TIC. L’objectiu és fer una diagnosi compartida amb totes les persones i entitats involucrades en el programa per proposar mesures de millora, innovar socialment i definir noves metodologies o aprenentatges. En el procés es debatrà sobre quatre eixos: si cal incorporar o substituir alguna de les línies de treball del programa, es definirà el rol dels actors implicats (dinamitzadors, entitats gestores, administracions i usuaris), la construcció d’una metodologia per relacionar-se amb l’entorn, i com incorporar les TIC perquè serveixin per afavorir la inserció social. 

On es faran les sessions participatives?

La primera sessió del procés participatiu va començar l’11 de juliol a Manresa per cobrir l’àrea de la Catalunya Central (Manresa, Berga, Solsona, Manlleu i Vic). Les següents sessions dinamitzades per la Fundació passaran per les principals localitats de les províncies de Barcelona i Girona: Igualada, Cornellà, Molins de Rei, El Prat de Llobregat, Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Terrassa, Badalona i Salt.