Entrevista per Telemadrid

Laïcitat, és la visió que defensa l'emancipació de les persones, així com la separació efectiva de l'Estat de tota influència religiosa. Aquest concepte s'ha convertit en tendència aquests dies, just abans de l'inici de la Setmana Santa arran de la presentació pública de l'Informe Ferrer i Guàrdia 2018. En aquest estudi es recopilen les principals xifres sobre creences i pràctiques religioses a Espanya, així com segmentades per comunitats autònomes.

L'Informe ha servit de base a diversos mitjans de comunicació per evidenciar la secularització de la societat i la crisi que pateix actualment l'Església catòlica, religió predominant en l'Estat espanyol. En aquest sentit, El País va publicar en la seva versió digital un reportatge on plasmava aquest declivi de la religiositat entre les persones més joves, un fet que segons els autors, suposa una pèrdua d'influència en la vida dels ciutadans per part de les confessions religioses. En l'article es recull la valoració de les dades de la directora de la Fundació, Sílvia Luque, que explica que el canvi generacional en la religiositat s'entén ,en bona mesura, per l'educació rebuda. En les persones majors de 65 anys, argumenta Luque, el nombre de persones creients és major en haver estat educades durant el franquisme, on s'imposava la religió catòlica. Mentre que les noves generacions són menys religioses al ser educades en un marc de llibertat de consciència. El reportatge també compara el sentiment religiós a Espanya amb altres països europeus, i agafa França com a referent d’una societat secularitzada.

Arran d'aquest reportatge, l'Informe Ferrer i Guàrdia també va ser citat a El Intermedio. Utilitzant les dades de l'estudi, el programa d'actualitat en clau d'humor també va anar en la mateixa línia anunciant que aquestes xifres suposen una crisi per a l'Església catòlica i qüestionant els privilegis que manté la institució, tal i com la Fundació denuncia a través de la campanya “Aturem el Concordat”.

Els mitjans de comunicació s'han interessat a analitzar en profunditat la vuitena edició d'aquest Informe per buscar les raons que expliquen aquestes tendències. Ràdio Nacional d'Espanya va entrevistar el dimarts 9 d'abril a Sílvia Luque per donar tots els detalls de l'estudi. La principal conclusió que es constata en els diferents anuaris de la laïcitat és que hi ha un canvi generacional molt gran perquè "cada vegada els joves són menys creients". Tot i les enormes diferències entre comunitats autònomes, una altra tendència és que la pràctica religiosa és el que cau més ràpidament i això es tradueix que en dues dècades s'hagi passat d'un 80% de matrimonis religiosos el 1992, a que només ho siguin 2 de cada 10 en les últimes dades recollides a l'informe.