heloiseEl Col·loqui Héloïse se celebrarà a Barcelona del 7 al 9 de febrer de 2019 a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, amb el títol “Pedagogies de la democràcia i de la resistència a Europa al segle XX i avui dia”.

La construcció de les societats democràtiques a Europa és un procés que ara podria semblar que pertany al passat. Però sembla que té dificultats tenint en compte la progressió de les formes d’autoritarisme i el risc encara present de règims de tendència dictatorial. El manteniment i el progrés de la democràcia, tant avui com ahir, requereixen una atenció sostinguda a través de pedagogies que afavoreixin les pràctiques igualitàries, una voluntat de promoure el coneixement dels drets humans i una sensibilització permanent envers les virtuts democràtiques. Aquesta pedagogia de la democràcia és inseparable d’una educació directament orientada a la preparació i l’exercici d’una ciutadania activa. Apel·la a una societat basada en la pau, en la justícia i en la cohesió social.

Aquest col·loqui de Barcelona convida a replantejar aquests reptes a partir de les realitats concretes dels diferents països i regions i en els diversos entorns socials. A partir de l’anàlisi de situacions concretes, es proposa ajudar a dissenyar noves pistes per a la construcció, a través de l’educació i més en concret les pedagogies que es portin a terme, de l’Europa on ens agradaria viure.

La referència als itineraris personals i pedagògics de cinc grans pedagogs catalans com són Francesc Ferrer Guàrdia, Rosa Sensat Vilà, Alexandre Galí Coll, Ramon Fuster Rabés i Marta Mata Garriga ens ajudarà a entendre millor, a analitzar i a posar en valor tant la història com l’actualitat d’aquests pedagogs en el context contemporani. Aquest enfocament, per descomptat, s’associarà al coneixement de pedagogs contemporanis d’altres països i regions d’Europa.

Públic al qual va destinat

Mestres, professors, investigadors, estudiants, escoles públiques i concertades, xarxes per al canvi i la innovació.

Targeta resum del Col·loqui

Programa

Consulteu-ne el programa en PDF    

Servei d'interpretació simultània

Els participants disposaran d'interpretació simultània del català al francès i del francès al català.

Lloc de celebració

Institut d'Estudis Catalans (IEC). C. del Carme, 47. 08001 Barcelona. Consulteu-ne la web.

Altres activitats

A més de les sessions de presentació de les comunicacions, el col·loqui proposa aquestes activitats:

  • Visites a escoles.
  • Tres conferències públiques amb traducció simultània.
  • Una sessió per presentar els itineraris de pedagogs catalans: Ferrer i Guàrdia, Rosa Sensat, Alexandre Galí, Marta Mata, Ramon Fuster, etc.
  • Una estona per presentar l'associació Héloïse i l'itinerari dels pedagogs europeus candidats als itineraris culturals europeus per part de Xavier Riondet, president.

 

Preus inscripció

General: 45 euros

Estudiants: 20 euros. En aquest cas, per formalitzar la inscripció heu de posar el codi de descompte HELO2019 i, un cop finalitzada, cal que envieu un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., adjuntant justificant de pagament de la matrícula de la universitat on curseu el grau/màster o algun altre document acreditatiu.

Des de la Fundació Ferrer i Guàrdia oferim beca a 5 estudiants per a la inscripció al col·loqui. Per sol·licitar-la poseu-vos en contacte a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

 

Entitats organitzadores

Association Héloïse i Institut d'Estudis Catalans.

Entitats col·laboradores

Associació de mestres Rosa Sensat, Fundació Marta Mata, Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana i Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, Fundacio Ferrer i Guàrdia.