FFG EspaisMillora2021La Fundació Ferrer i Guàrdia dona suport per segon any consecutiu a la dinamització dels Espais de Millora Continua de la Diputació de Barcelona, un projecte de capacitació tècnica que s'emmarca dins el Programa de Ciutats Amigues de les Persones Grans. L'objectiu és millorar les polítiques locals per tal de promoure un envelliment actiu i la inclusió de les persones grans en tots els àmbits de la vida comunitària. 

Es tracta de cinc sessions adreçades a professionals referents en les polítiques municipals orientades a les persones grans. En aquesta edició hi participen 9 ajuntaments - l'Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Mataró, Manresa, Igualada, Montcada i Reixac, Castellar del Vallès, Manlleu i Torelló -, i el Consell Comarcal d'Osona.

Les temàtiques que es tractaran en aquestes noves sessions de formació i capacitació tècnica són: la participació de la gent gran, la comunicació, la transversalitat i l'avaluació. El contingut serà eminentment pràctic. Per poder aplicar els coneixements que es realitzin a cada sessió, cada municipi treballarà amb un projecte que forma part del seu pla d'actuació de Ciutats Amigues de les Persones Grans i que s'anirà nodrint dels aprenentatges de les formacions. A més, els referents tècnics participants comptaran amb un servei d'orientació i seguiment

Els Espais de Millora comptaran amb cinc sessions de cinc hores de durada, en format híbrid (jornades presencials i telemàtiques). En aquestes s'intercalaran espais de contextualització amb una persona experta, amb els espais de debat i treball pràctic per part dels municipis participants. La primera sessió, el 21 d'octubre, es va focalitzar en la participació individual i associativa de les persones grans i es va comptar amb la col·laboració de Carles Viñas, politòleg especialitzat en participació i dinamització comunitària.

Des de la Fundació vam iniciar el curs passat una nova línia de treball adreçada a garantir els drets de les persones grans a través de la seva inclusió en les polítiques públiques. Tenim l'experiència d'haver dinamitzat els Espais de Millora de la Diputació de Barcelona en l'anterior edició on es van tractar fenòmens com: la bretxa digital, la soledat, la diversitat sexual, l'estigmatització i els equipaments des de la perspectiva de les persones grans.