FFG OfrenaFloral2021 1

La Fundació Ferrer i Guàrdia hem commemorat aquest dimecres el 112è aniversari de l'afusellament de Francesc Ferrer i Guàrdia amb una ofrena floral davant del seu monument a la muntanya de Montjuïc. Coincidint amb la data de la seva execució, s'ha rendit homenatge a les idees i el projecte educatiu del pedagog català.

En el discurs de benvinguda a l'acte, el president de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Joan-Francesc Pont, ha demanat a l'administració mesures més ambicioses per garantir la llibertat de consciència dels infants. En aquesta línia, ha celebrat que el govern de la Generalitat de Catalunya hagi decidit acabar amb els concerts educatius de les escoles que segreguen per sexe, però avisa que "queda molt per fer" i ha preguntat "quantes escoles a Catalunya i a Espanya no respecten la llibertat de consciència i les estem subvencionant generosament?". Pont també ha remarcat que la llibertat de consciència és la base de l'educació i que "Ferrer i Guàrdia va ser assassinat perquè volia formar persones amb aquest tret individual d'autodeterminació".

En aquesta edició de l'Ofrena Floral també s'ha celebrat el 120è aniversari de l'obertura de l'Escola Moderna, el projecte educatiu de Ferrer i Guàrdia. Inaugurada el 8 de setembre de 1901, aquest model d'escola es basava en el foment del pensament crític a través d'un ensenyament laic, amb coeducació de sexes i classes socials, i que propugnava l'aprenentatge a partir de la descoberta de l'entorn. En l'acte hi ha participat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui ha reivindicat el projecte educatiu de Ferrer i Guàrdia com "un dels llegats pedagògics més importants a casa nostra". També ha defensat el "dret dels infants a créixer en llibertat contra tots els fonamentalismes". Precisament, ha demanat reflexionar sobre l'augment dels discursos d'odi com el masclisme, l'homofòbia i el racisme entre la població jove.

L'última intervenció de l'acte ha estat a càrrec de Nazanín Armanian, escriptora i politòloga, qui ha alertat sobre la "crisis del secularisme". En el seu discurs, ha afirmat que "s'està dividint a la societat en grups religiosos" arran d'una multiculturalitat mal entesa i que està provocant la "reducció de l'espai laic i el retorn de normes enterrades". En la seva visió, l'estat laic està donant pas a estats multireligiosos on es vulnera la llibertat de consciència a les escoles.

En l'Ofrena floral han participat més d'una vintena associacions, partits polítics i sindicats. També han assistit Ferran Pedret, primer secretari de la Mesa del Parlament de Catalunya, Núria Mora, secretària de Transformació Educativa de la Generalitat de Catalunya, Jordi Rabassa i Pau González, regidors de Memòria Democràtica i Educació de l'Ajuntament de Barcelona respectivament, i Elisabet Vilaró, regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Alella.