La Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia ha celebrat avui l'ofrena anual que commemora el 106è aniversari de l'afusellament de qui va ser fundador de l'Escola Moderna, Francesc Ferrer i Guàrdia. Amb la presència de l'Alcaldessa de Barcelona, l'Exma. Sra. Ada Colau, l'Alcalde d'Alella, Il·lm. Sr. Andreu Francisco, regidors dels dos consistoris, així com un centenar de persones que representaven prop de 30 entitats de la societat civil (sindicats, organitzacions juvenils, associacions de mestres, etc.).

La directora de la Fundació, Sílvia Luque, ha fet èmfasi en la vigència dels pensaments de Ferrer i les seves propostes de transformació social a través de l'educació, així com en la necessitat de continuar treballant per garantir una educació pública, laica i igualitària, evitant els plantejaments conservadors que es volen imposar amb la nova legislació.

Enguany la Fundació ha volgut fer una mirada a l'impacte internacional de Ferrer, per això l'acte ha comptat amb la presència de Joan Duran i de Moisés Martínez, de MID51, que han parlat de la implantació dels principis de l'Escola Moderna a Yucatán als anys 20 gràcies al convenciment de Felipe Carrillo Puerto, governador de l'Estat, de combatre les desigualtats i la relació de sotmetiment en què es trobava la població maia. La del Yucatán, va ser una altra revolució afusellada: el seu impulsor mor de la mateixa manera que Ferrer, 15 anys més tard per la potencialitat revolucionària del seu sistema educatiu.

Vicenç Molina, vicepresident de la Fundació ha posat de relleu que no hi ha possibilitat d’emancipació dels éssers humans sinó és per l’acció pedagògica a partir de la qual es desenvolupa la capacitat crítica i el qüestionament de la vida. "Capacitar els infants, joves i adolescents, per tal que puguin accedir algun dia a un món en el que no s’hagi de fugir per odis, misèries, .... en el que sigui possible que qui vingui a Barcelona vingui perquè vol i no per necessitat”.

L'Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la cloenda de l'acte ha destacat la pedagogia crítica, integral, racionalista i antiautoritària de Francesc Ferrer i Guàrdia. Emfatitzant que aquesta educació en llibertat, que fomenta un esperit crític, possibilita combatre el pensament únic i ser el motor de la societat. És per aquest motiu que es planteja l’escola com a quelcom que ha de servir per a la vida.

 

Gracies